• TØFFE KARER: Hans Christian Holter (til venstre) og Stig Henrik Hoff under tirsdagens prøver til spelet (Foto: Nancy Hamza, Åsnes kommune).

Intet mindre enn rundt 40 store og små, profesjonelle og amatører, skal by på en røff og tøff vikinghistorie. Og det skjer ute og ikke langt fra der man fant en sjelden vikinggrav, med skjelettet av en ung kvinne, som var gravlagt med våpen og utstyr til hest. Manusforfatterne har latt fantasien få fly fritt, og det skal vi dele med andre om ikke alt for lang tid.

Skjoldmøya-spelet: 

Generalprøve 22. august klokka 20.00

Forestillingsdager:

23.08 Kl. 20.00 - Premiere
24.08 Kl. 20.00
25.08 Kl. 20.00
26.08 Kl. 18.00

Skjoldmøyas vikingmarked:

Torsdag 23.08 til søndag 26.08 - Vikingmarked ved Skjoldmøya-plassen.
Åpent vikingmarked fra kl. 13.00 – til spel begynner

Historisk bakgrunn

Sjelden vikinggrav på Flisa

Skjoldmøya-spelet har sitt opphav fra en vikinggrav, som ble funnet ved Glomma på Flisa i år 1900. Graven inneholdt skjelettet av en ung kvinne, som var gravlagt med våpen, noe som er et sjeldent funn. Undersøkelser viste at jenta var i 18-19 års alderen, hun var rundt 155 cm høy og opptil 40 kilo tung. Hun ble gravlagt på midten av 900-tallet, sammen med hest, skjold, sverd, piler, spyd og stridsøks. I skvalderkvad, og i den mystiske delen av sagalitteraturen, er det beskrevet aktivt stridende kvinner, som deltok i kamp. Slike kvinner ble omtalt som skjoldmøyer. Vi vet ingenting om kvinnen fra gravhaugen, men siden hun ble funnet sammen med våpen, fikk hun i etterkant tilnavnet «Skjoldmøya». I 2011 ble det derfor avduket en statue av Skjoldmøya på Flisa, ikke langt fra grava. Men hva er Skjoldmøyas historie? Det får vi aldri helt sikkert vite. 
Men Solør, eller Soleyar, er regionen hvor Ynglingeætten slo seg ned en gang, og slikt blir det vikingspel av i Solør.  

OM MANUS:

Skjoldmøya-spelet handler om unge Sigrun, som møter massiv motstand fra sine omgivelser når hun føler et kall fra gudene om å følge hjertet sitt og bli en kriger, i stedet for å bruke livet på å forberede seg til et giftermål. Dramatikken når uante høyder når kong Harald Hårfagre kommer til gards, sammen med den viltre sønnen Eirik, som senere får tilnavnet Blodøks. Manuset til Skjoldmøya-spelet er laget av lokale krefter, og de som står bak er Odin Hansen Smedbak, Roger Bjorøy-Karlsen og Nancy Hamza.