• FØRSTE ØVING: Skuespillerne som skal fremføre Skjoldmøya-spelet via TV-skjermen til hele Norge hadde første øving tirsdag kveld. TV-versjonen blir bare noen få minutter.

20. juli kommer NRKs sommertog på besøk til Solør, og på Flisa stasjon skal en liten bit av Skjoldmøya-spelet gjenoppstå. Tirsdag kveld var skuespillerne i gang med den første øvelsen, og det nede i stasjonsparken ved Flisa stasjon hvor spelet skal spilles for hele landet gjennom TV-ruta.

- Dette er en strippet versjon, men vi prøver å få frem avslutningen av spelet fra 2014, sier Nancy Hamza.

Hele Norge får se historien

Hamza har jobbet med spelet i flere år, og er glad for at det nå blåses liv i historien igjen. At hele Norge kan få med seg spelet på TV 20. juli synes Hamza er stor stas.

- Det er veldig artig. At vi ble forespurt om å være med på dette var veldig ålreit. På tre minutter klarer vi å få med ganske mye, og vi får frem det som er historikken rundt Skjoldmøya-grava, sier Hamza.

Mange skuespillere var på plass tirsdag kveld, men enda flere skal være med på oppsetningen som skal vises på TV. Det er Øivind Roos som skal være vertskap for NRK gjennom Solør, og han skal guide TV-kameraene fra toget og inn i stasjonsparken.

- Men klarer vi å få vist frem det beste av oss på bare noen få minutter?

- Vi må tilpasse at NRK bare er her i 11 minutter, og vi skal ha med oss mer enn spelet. Ivar The Cakemaker kommer med litt kakekunst, verdens største tannpirker skal vi vise frem og også den fine trebrua vår. Men vikinghistorien er unik for området vårt, og spelet blir viktig, sier Anette Strand Sletmoen i Solør Næringshage.

Sett av 20. juli

Strand Sletmoen det er viktig vi får vist frem vikinghistorien. På sikt kan kanskje vår vikinghistorie bli en turistattraksjon for regionen.

- Det er ikke så mange steder i Norge som har denne historikken å vise til, og vi har mange flinke folk med oss på laget, sier Strand Sletmoen.

Hun håper mange setter av 20. juli og blir med på folkefesten. Folk må gjerne komme i fargerike klær til stasjonsområdet denne dagen.

- Det blir aktivitet i mer enn de minuttene som toget stopper, og vi har fortsatt plass til flere aktiviteter også som kan vises på skjermen. De som har gode ideer på hvordan vi bør profilere oss må gjerne ta kontakt med oss i næringshagen, sier Sletmoen.