• SØTE: Marsvin kan bli 10 år gamle, og er populære hos de minste. Her holder Silje i Alfred.
  • ARTIG SVEIS: Marsvinene er veldig ulike i utseende, og noen skiller seg mer ut enn andre.
  • KOSER SEG: Grævlingen liker seg godt i bingen hjemme i stua hos Silje og Even i Grue.

Silje Furuberg (21) har alltid vært glad i dyr, og jobber til daglig som avløser på to gårder i Grue. Hjemme har hun snegle, skilpadder, kaniner, ål og 24 marsvin. En periode var det over dobbelt så mange marsvin.

- Mamma og pappa er nok ikke veldig imponert, men nå har dem vent seg til det. Jeg har fått spørsmål om jeg skal starte Siljes Zoo, men det blir nok ikke noe av, ler Silje Furuberg.

I den ene halvdelen av stua har hun og samboeren Even Gjedtjernet installert seks store kasser som marsvinene bor i. Men da paret hadde 52 marsvin måtte det flere kasser til, og hele stua var en eneste stor marsvinfarm en periode.

- Det startet med at jeg var på dyrebutikken og kom over et marsvin ved navn Gunnar som satt alene og trengte stell. Jeg kjøpte Gunnar, og fant ut at han trengte noen kamerater. Derfor kjøpte jeg tre marsvin til hos en oppdretter. Da det ene døde kom jeg hjem neste gang med fem nye marsvin. Den neste turen kom jeg hjem med 25 nye, og da gikk det nok litt over styr, ler Furuberg.

Det viste seg at en del var drektige, og før Furuberg visste ordet av det hadde hun 52 marsvin hjemme i stua.

- Nå har jeg satt en maksgrense på 30. Det er greit å kunne samle alle på ett rom, sier Furuberg.

Even innrømmer at han ikke var helt fornøyd da hele stua var omgjort til en marsvinfarm.

- Da det var over 50 marsvin var jeg ikke helt fornøyd. Men 24 som vi har nå går helt fint. Dyr kommer det alltid til å være her, sier Gjedtjernet.

De to bruker mye tid på å skifte halm på bingene, og når de er flinke til det lukter det heller ikke så mye. Men litt lyd lager dyrene naturlig nok.

- Dyrene selger jeg litt lokalt og litt via Finn.no og slike sider. Marsvin er veldig populære dyr blant de minste. Dukker det opp noen marsvin med fine gener suler jeg på og avler videre. Men med full jobb ved siden av må jeg passe på at jeg har tid til dette også, sier Furuberg.

Furuberg har fått erfare at voksne dyr er vanskelig å selge, og de fleste vil ha unge marsvin. Marsvin kan bli opptil 10 år gamle, men de fleste lever fire til seks år. Det går fint å klappe og kose dyrene. 

- Men det er greit å ha dem i bur. De pisser og driter alle stan, sier Furuberg.