• SYRISK MAT: Mange har spist syrisk mat på ferie i Tyrkia, mens andre aldri har smakt. Nå kan du få kjøpt både falafel og shawarma på Sundmoen.
  • BRA PÅGANG NÅ: Nå som våren nærmer seg er det mer trøkk i vaskehallen. Jabri Alsalloum er opptatt av å gjøre en god jobb slik at kundene blir fornøyd.

Da krigen i Syria startet i 2011 jobbet Jabri Alsalloum og Wedad Almohamad som lærere i Syria. Det hadde de vært i henholdsvis 15 og 13 år da de måtte flykte fra gård og grunn på grunn av krigen.

- Vi hadde det veldig bra i Syria. Plutselig kom krigen, og vi mistet nesten alt vi eide. Hus og jobb måtte vi flykte fra, og det viktigste for oss var å ta vare på våre fire barn. Jabri kom til Norge gjennom introduksjonsprogrammet for litt over fem år siden, og jeg og barna kom etter ett år senere, sier Wedad Almohamad.

Hun er glad for at familien er samlet i Norge, men innrømmer at det er tøft å lære språk, bli kjent og å forsørge familien her. De bodde i Stavanger de første årene, men kom til Flisa i august 2018. Her tok de over driften av gatekjøkkenet på Sundmoen. Solungene er glade i både burger og kebab, men nå vil familien også at solungene skal få prøve syrisk mat.

Ny type mat på Flisa

- Folk som har smakt shawarma og falafel liker smaken, men mange kjenner ikke til det fra før. Folk som har vært på ferie i Tyrkia vet hva det er, men de aller fleste kjenner ikke til den syriske maten, smiler Almohamad.

Falafel er vegetarisk med kikerter, grønnsaker og sesamsaus rullet inn med syrisk brød. Shawarma er kylling med krydder, rullet inn med syrisk brød og litt salt.

- Men vi har fått faste kunder på den syriske maten vår også! Syrisk mat tar lang tid å lage. Tabola er en rett formet som en salgs salat med masse grønnsaker. Den tar lang tid å lage, og vi vil helst ha forhåndsbestillinger, sier Almohamad.

Hun er daglig leder i Flisa burger & kebab, men mannen er også på plass. For tiden er han travelt opptatt med bilvask ute i vaskehallen. Det er også oppdrag som familien tar på seg.

Vil klare seg selv

- Januar og februar var rolige måneder og litt vanskelig for oss. Nå som våren kommer håper vi at det løsner, og at folk her har lyst på både bilvask og mat. Vårt eneste mål er at vi klarer å livnære familien vår på denne bedriften, smiler Almohamad.

Da familien kom til Flisa i fjor var det vanskelig å finne seg til rette. Nå begynner det å løsne, og barna trives på skolen. 

- Nå har vi blitt kjent med mange, og det er fint å gå på butikken og hilse på folk vi kjenner. Barna kan norsk bra, men for meg og mannen min er det litt vanskeligere å lære. Men vi lærer litt hver dag, og håper å bli eksperter i norsk etter hvert, sier Almohamad.