Både i håndball og fotball, er dommermangelen prekær og Region Innlandet har tatt grep for å øke rekrutteringen. Flisa AIl i samarbeid med Åsnes ungdomsskole har arrangert flere kurs for håndballdommere. 

Sarah Karlshaugen og Michalina Siemaszko dømmer sammen og er et «makkerpar» som det heter i håndballens verden. 

- Vi ble med på kurs og det var kjempebra! Det var mye god læring som vi har tatt med oss videre. Det var kurs både på skolen og med regionen. Vi startet med å dømme klassekameratene og så ble det dømming på «Yngres cup» i Elverum, der hadde vi også dommerobservatører som ga oss tilbakemeldinger. Deretter var vi på «Baldus cup» på Lillehammer og der klarte vi oss bra. Vi har også dømt på «Haslum cup», forteller Michalina Siemaszko. 

Skal snart på neste kurs

De unge dommerne starter med å dømme de yngste. 

- På turneringer har vi dømt opp til 12 år, men i serien har vi dømt opp til 11 år. Nå skal vi snart på nytt kurs og da kan vi dømme opp til 14 eller 16 år, litt avhengig av hvordan det går. Vi er med i ei Facebook-gruppe hvor vi sier at vi kan dømme de og de kampene, og så får vi som regel det. Nå skal vi ta «Trinn-1 kurset», og det har vi ventet lenge på! Det blir i høstferien og vi skal til Hamar. Etter det kurset kan vi egentlig dømme J16, men ettersom Sarah spiller J14 selv - anbefaler de ikke at vi dømmer høyere enn det. «Trinn-2» må vi vente til vi har fylt 16 år før vi kan ta, sier Siemaszko. 

Ikke alltid like lett å kombinere

Begge spiller håndball også, i tillegg til å dømme kamper. 

- Jeg spiller på Flisa J14, mens Michalina spiller på Solør håndball J16. Det er ikke alltid like lett å kombinere spill og dømming. Vi har dømt 5-6 kamper her i Åsneshallen, så måtte vi forte oss for å spille kamp i Kongsvinger for eksempel. Innimellom blir det kanskje litt mye, men det har gått bra så langt. Hva som er artigst varierer, men har det gått dårlig da vi har spilt - har det vært fint med ei «pause for å dømme, forteller Karlshaugen. 

Nye lokale dommere utgjør store besparelser økonomisk for klubbene. Jo kortere reiseavstand dommerne har, jo mindre kostbart blir det for klubbene. Med dommere fra Lillehammer eller Oslo, blir det fort store summer for klubber i sør-regionen. Det blir fort mange dugnadstimer bare for å dekke ei dommerregning.