• FaRGER: Pushwagner er kjent for sine farger og perpektiver, som her i «Fake news», sier Elisabeth Høye Calmeyer.
  • PLAKAT: PLakaten rakk Pushwagner å tegne før han døde, og den blir også solgt i 20 eksemplarer, sier Elisabeth Høye Calmeyer.

Hariton Pushwagner døde i april i år, men rakk å si ja til utstillingen på Gruset gård før han døde. Pushwagner har også tegnet plakaten til utstillingen. 

- Galleri Gruset har plukket ut et sett av Pushwagners arbeider som nå blir presentert på galleriets nye salgsutstilling. Det blir åpning ved Knut Storberget og musikalsk innslag ved Ola Welo på saksofon. I tillegg kommer flere av den indre kretsen rundt Pushwagner og hans datter fra England.  Pushwagner er en av våre viktigste samtidskunstnere og har den senere tid oppnådd større internasjonal anerkjennelse. Han hadde stor suksess på samtidskunst-biennalene i Berlin og Sydney våren 2008. Pushwagner mottok prisen for beste utstiller på Høstutstillingen 2008, forteller Elisabeth Høye Calmeyer. 

- både rørende og morsomt

Med et saftig spark til etablert hverdagsliv og vedtatte normer har Pushwagner blitt et kjent navn i Norge.

- Det som er så spennende med han, er jo fargebruken og perspektivene. Han var jo også en satiriker. Plakaten til utstillingen rakk han å tegne før han døde, og vi har jo en hestegård med 45 hester - så jeg synes jeg det er både rørende og morsomt med denne plakaten. Vi har fått lov til å selge 20 stykker av den også. Dette er også den første salgsutstillingen til Pushwagner etter at han døde i slutten av april, forteller Høye Calmeyer. 

Bakgrunnen for utstillingen er ganske enkel. 

- Pushwagner var her i 2011, og da brukte vi nesten et år for å få det til. Pelle Gustavsen var en veldig god venn av Pushwagner og tilhørte samme krets som forfatteren Axel Jensen. Det var jo litt opp og ned med Pushwagner, men de var venner og holdt kontakten uansett. Pelle var også en god venn av min avdøde mann, Joachim Calmeyer, og det er Pelle som har formidlet kontakten med galleriet, forklarer Høye Calmeyer. 

stor suksess i 2011

Forrige utstilling med Pushwagner ble en stor suksess. 

- Vi solgte 16 av 18 bilder i 2011. Jeg tror nok ikke interessen rundt Pushwagner er noe mindre i dag. Det som er nytt nå, er at det har vært så mange dokumentarfilmer om han som viser hvor genial han var. Uavhengig av om man liker bildene hans eller ikke, forstår folk nå hvor vannvittig bra strek det er, smiler hun. 

- Forrige utstilling vi hadde her, var med Jo Stang som var maler, grafiker og tegner. Marianne Ihlen som var gift med broren til Stang, organiserte den utstillingen sammen med meg. Ihlen var tidligere gift med Axel Jensen som skrev en bok som het «Line», som var gjennombruddsromanen hans på 50-tallet. Nå har vi et bilde av Pushwagner her som heter «Line» og det er inspirert av boken. Da blir det litt spesielt med knytningen mellom forrige utstilling med Stang og nå med Pushwagner, sier en spent Elisabeth Høye Calmeyer før kveldens åpning på Galleri Gruset. 

Utstillingen er åpen lørdager og søndager mellom klokka 13.00 og 17.00 til og med 15. august.

- Vi er i rute, men jeg er jo spent. Jeg er spent på hvem som kommer, hvor mange som kommer og hva de synes om utstillingen. Vi prøver å ha ett arrangement i året, enten en utstilling eller en krokveld. I fjor hadde vi ingen ting, ettersom mannen min døde, men i år blir det både utstilling og krokveld. Følg gjerne med på våre hjemmesider www.grusetgaard.no for å se hva som skjer framover, sier Høye Calmeyer.