• UNIK UTSTILLER: Herbjørn Haug solgte på ingen måte mat under Sankthans. Han stilte ut tre biler samt lastebilen som brukes til og fra bilkjøring.
  • DELTE UT KAKE: Heidi Frette Fredriksen (til venstre) og Marit Holtmoen klar for storinnrykk av sultne kakegjester fredag.
  • UNDERHOLDT: Etter åpningen fredag var det Kæra på bruket som sto for musikken. Her rett før de drar i gang.
  • EN DEL FOLK: Tidlig fredag var det få folk i matgata på Kirkenær, men det dro seg til utover ettermiddagen og kvelden.

Foruten litt sur vind med tilhørende gedigent strømbrudd fredag ettermiddag har Sankthans på Kirkenær vært velsignet med godt vær i 2018. Besøkstallet har vært bra, og arrangørene er fornøyde med årets utgave. Særlig at været spiller på lag er viktig for et slikt arrangement.

Fredag klokka 17.00 var det offisiell åpning av arrangementet, og det var ordfører Wenche Huser Sund som sto for den. Hun benyttet anledningen til å snakke om alle ildsjelene som gjør det godt å bo i Grue.

- En ildsjel er en person som er fylt av iver og begeistring, og som har en egen drivkraft. Kanskje er du en ildsjel selv, eller kjenner en? Å være ildsjel er å være sola i solsystemet, sa Huser Sund.

Hun trakk særlig frem Roy Bråthen og Sonny Økstad som to ildsjeler som betyr mye for Grue og Grue-samfunnet.

- Jeg har lyst til å lage en egen ildsjelklubb. Den er for ildsjeler som er det i dag, og for ildsjeler som ønsker å bli det. Vi trenger flere som kan dra i gang positive ting på landsbygda. Om du vil være med i ildsjelklubben er det bare å sende meg en melding på Facebook, sa Huser Sund.

Etter rosende ord til ildsjelene var det tid for utdeling av Grue sitt idrettsstipend og prisen til Årets Gruebedrift 2018. Les egne saker på iSolør.no om disse. Etter utdelingen ble det musikk med Kæra på bruket.

En annen type utstiller

Utenfor Gruetorget og i Matgata var det mange utstillere på plass. Én av utstillerne som skilte seg litt ut var Herbjørn Haug. Han stilte ut biler, og ikke minst lastebilen som brukes til og fra bilkjøring. Nå har han drevet i 30 år!

- I 1990 kjørte jeg mitt første løp på Finnskogbanen. Det betyr at jeg nå er inne i min 30. sesong. Vi har hatt en eventyrlig sesong, og har kjørt ni løp hittil i år., og av dem har det blitt syv pallplasseringer. NM-sølvet i bakkeløp er sikret, og vi leder NM i racing. I år har vi prøvd oss i tre mesterskap og lykkes i to så langt. Så får vi se hva det ender opp med, sier Haug.

Bilene som Haug stilte ut var en Mercedes-Benz 2004-modell som han bruker i Supernational klasse 4. Der har han kjørt siden 2006. Stig Holter sin Volvo 240 rallybil sto utstilt, og det gjorde også Hans Liheim sin Chrysler Neon som Haug får disponere i GT5 racing.