Oktober betyr Rosa sløyfe, men også aksjonstid hvert eneste år både internasjonalt og i hele Norge. For over hele landet arrangeres nå Rosa sløyfe-løp til inntekt for Brystkreftforeningen. 

Og Grue er intet unntak, forteller initiativtakerne Elin Lilja Hansen og Kine Renate Berg.

– Vi har jo en egen Rosaløype her i kommunen, så da kan ikke vi være noe dårligere. Vi har en flott løype og vi håper mange kommer for å støtte en god sak, sier Hansen.

– Løp eller gå for noen du er glad i. Her kan du løpe på tid eller du kan tusle i rolig tempo, skravle og kose deg. Det blir også satt opp natursti for barna, så her er det noe for store og små, sier Berg.

vise solidaritet

Hver dag får ni kvinner i Norge beskjed om at de har fått brystkreft. Alle disse kvinnene er ulike, og derfor er persontilpasset brystkreftbehandling viktig, ifølge Brystkreftforeningen. Dette er også tema for årets aksjon.

Det er nå 20.året på rad at Rosa sløyfe blir markert, og siden start har det blitt samlet inn nærmere 160 millioner kroner til brystkreftforskning og brystkreft-relaterte prosjekter i inn- og utland. I tillegg til forsking er målet å vise solidaritet med de som rammes og å øke bevisstheten om at kvinner må sjekke seg.

– Det er utrolig viktig for å få mer fokus rundt brystkreft, mener Berg.

– Og vi må heller ikke glemme at man også kan gjøre mer direkte ting for å støtte de rammede - ta en telefon, avtal besøk. Det er mye man kan gjøre for å vise at man bryr seg!

For store og små

Det er andre gang at Hansen og Berg har tatt initiativ til et Rosa sløyfe-løp her i Rosaløypa på Kirkenær. Nå gjentar de suksessen.

I år blir det felles oppvarming og appell fra gründer Luisa Arango fra Tagyourshoes på Flisa, forteller Hansen.

– Dessuten blir det salg av vafler, kaffe, smoothie og saft fra kaffejentene på Gruetorget café, mens Hairport kommer for å flette og farge litt hår. Vi skal også ha en bok på området her hvor folk kan gi penger ved å signere, slik at du trenger ikke gå i selve løypa for å gi støtte.

Alle inntektene går uavkortet til Kreftforeningen, og man kan donere så mye man selv ønsker.

Det blir fyrt opp bål, gratis pølser til alle og konkurranser med både trekning av navn fra Rosa-boka og vinner av beste tid i den 6,8 km. lange løypa. 

HÅPER PÅ MANGE OG GODT VÆR

I fjor møtte deltok nærmere 100 personer og det var godt med bidrag.

– Vi håpet på 10.000 kroner i fjor, og det klarte vi. Så i år må målet være å slå det! Vi krysser fingrene for at det blir enda bedre i år og vi håper å se enda flere folk, sier Berg.

Det er for tiden svært ruskete høstvær, og Hansen og Berg håper nå at de har værgudene med seg. I skrivende stund er det spådd opphold på søndag.

Dette er også søndagen for TV-aksjonen 2019, og Rosa sløyfe-damene mener dette er en fin dag til å støtte to gode saker.