Litteratur har i mange år vært en av Søgårds store interesser og lidenskaper og har preget hverdagen hans siden barndommen. Han begynte å skrive dikt og kortprosa i tenårene. Etter hvert har lesing og skriving blitt en livsstil, forteller debutanten. 

Søgård utleverer i denne diktsamlingen mørke sider ved tilværelsen. Diktene er preget av et dypt  alvor på grensen til håpløshet. De fleste av diktene kan oppfattes som ei reise gjennom et inferno - der observasjonene og bearbeidelsen av inntrykkene blir stående igjen som manifeste avtrykk av skyggebelagt verden.

LIVSSTIL 

Da Ronny Søgård var 17 år fikk han et behov for å skrive. 

- Litteraturen traff meg på en måte at jeg fikk lyst til å skape noe selv. Hadde ikke jeg fått skrevet vet jeg ikke hvordan det hadde gått. Det satte i gang tankeprosesser i meg som var viktig. Vi lever i et samfunn hvor det i stor grad handler om å passe inn, hvor man skal være ekstrovert og prestere på jobb. Livet er ikke alltid så greit, og jeg kan si at livet forandret seg etter at jeg begynte å skrive og lese, forteller forfatteren. 

Han sier videre at for noen kan det å skrive være terapi, men for han handler det om å kunne skrive god litteratur.

- Å dikte er å leve. Det skal ikke være tenkt igjennom, det skal skapes. Jeg har skrevet hver dag i over ni måneder nå. Oppgaven er å skrive så godt jeg kan. Virkelighetslitteratur funker ikke for meg, sier Søgård. 

MØRK TEMATIKK 

- Vi kan ikke lukka øya for det vonde som skjer rundt oss, både i våre egne liv og relasjoner, men også i verden. Jeg ønsker å berøre tematikk som utenforskap, ensomhet og urettferdighet. Jeg ønsker å hjelpe mennesker til å reflektere selv over sine egne liv. Jeg har erfart at diktene mine gjør det, sier Ronny Søgård. 

Tekstene i boka skildrer såpass mørke sider ved menneskelivet at redaktøren var nødt til å spørre: Åssen står det egentlig til, Ronny? 

- Dette er ingen selvbiografi, men jeg har oppleve å ha mørke tanker. Tittelen "Da mørket bare var en skygge" sier noe om at man er nødt til å møte det mørke, for så å overvinne det og finne håpet, sier Søgård. 

FLERE BØKER 

Drømmen er å kunne gi ut flere bøker, og han håper han alltid vil kunne tørre å dykke ned i dypet og bruke sine livserfaringer i diktene hans. 

- Jeg håper jeg klarer å holde det gående. Jeg vil skrive så god litteratur som mulig og etterhvert tjene penger på det, sier han.