Plateserien Frem fra Glemselen ble en gedigen suksess i sin tid. De gamle skillingsvisene ble presentert i ny drakt, og de fleste sangene ble presentert av Rita Engebretsen fra Grue og Helge Borglund fra Hamar. Nærmere to millioner eksemplarer ble solgt av de 21 platene, og nå er kapittel 22 i ferd med og skrives.

Denne uka har nemlig Rita og Helge vært hos Studio 19 på Hamar for å legge vokal på sangene. Arve Sigvaldsen er produsent og Jørn Kolsrud har arrangert musikken.

- Dette er en helt annerledes plate. Gjennomgangstemaet har vært ukjente opphavsmenn på de forrige platene. Denne gangen har vi snudd det rundt. Vi kaller det en slags hjemkomst, og bruker bare kjente opphavsmenn. Som for eksempel Edvard Grieg, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Aasmund Olavson Vinje. Tanken er å vise på en annen måte den skatt som disse har etterlatt oss, sier Sigvaldsen ti SolørRadioen.

Glad for å realisere planene

Per Johan Skjærstad sto bak den opprinnelige plateserien, men døde for et par år siden. Sigvaldsen er glad for at plata nå blir en realitet, og innrømmer at det var vanskelig å plukke ut de 15 låtene som kommer på plata.

- Vi kunne endt opp med mange ganger 15 låter. Jeg har en egen følelse rundt å få realisert plata. Per Johan Skjærstad og jeg hadde en plan på dette før han døde, og å få realisert plata nå er veldig fint. Familien hans har også bidratt på mange måter, sier Sigvaldsen.

Ikke lett å overtale

Rita Engebretsen og Helge Borglund er begge fornøyd med å være i studio igjen, men Rita var ikke lett å overtale til og bli med denne gangen.

- Jeg hadde nok aldri trodd jeg skulle stå her igjen. Denne gangen var jeg vanskelig å overtale. Alle mulige unnskyldninger hadde jeg. For eksempel at jeg hadde blitt for gammel, og at det hadde gått for lang tid siden sist, sier Engebretsen.

Helge Borglund på sin side ville være med fra dag én.

- Dette er morsomt å være med på, og jeg sa ja med en gang. En ekstra utfordring er det å tolke tekstene denne gangen. Det er mer toner, oppganger og nedgangen. Ihvertfall i forhold til de gamle skillingsvisene, sier Borglund.

De to ser vanskelig for seg at de hadde hatt en karrière innen musikken uten Frem fra Glemselen-platene, og innsatsen som Per Johan Skjærstad gjorde i sin tid.