• BLE PLUKKET UT: Alfred Aven, Ingeborg Olsrud og Enola Rokkerud- Jakobsen.
  • UNDERHOLDT: Davido underholdt barna under avslutningen av Sommerles i slutten av august.

Sommerles er bibliotekenes lesekampanje for barneskoleelever i sommerferien. Kampanjen varer fra 1. juni til 31. august. Deltakerne samler XP (poeng) ved å løse oppgaver, stikke innom det lokale biblioteket for å hente kodeord, og fremfor alt, lese og registrere så mange bøker de bare orker i løpet av sommerferien.

Sommerles har i år hatt deltakere fra over 370 kommuner i hele Norge.106.266 barn har til sammen lest over 1.106.908 bøker! 616.232 av disse bøkene syntes barna var spennende, 111.335 var skumle, 54.394 var romantiske og 103.753 var rett og slett kjedelige.

- At 3 av 4 barneskolebarn i Våler var med i sommer er gærbra, ja helt suverent, stråler biblioteksjef, Eva Øiseth Wenstad.

Avsluttet i oktober

I slutten av oktober hadde de avslutning for Sommerles på biblioteket, og mange av barna møtte opp for å bli med på denne. Øiseth Wenstad er ikke i tvil om at Sommerles betyr mye for biblioteket.

- Solør-kommunene kommer generelt litt dårlig ut på lese- og skriveprøvene i skolen, og det er klart at Sommerles kan bidra positivt i den forbindelse. Det gjør at barna blir opptatt av og lese bøker, sier Øiseth Wenstad.

Biblioteket i Våler gjør en stor innsats for at barna skal bli tidlig kjent med biblioteket, og mange av barna bruker biblioteket aktivt etter skoletid. Det har blitt et viktig sosialt samlingspunkt for barn i Våler, og det setter biblioteksjefen stor pris på.

- Det er en væreplass for barna, og her føler de seg trygge og velkommen, sier Øiseth Wenstad.

Mer neste år

At det blir ny runde med Sommerles neste år er hun helt sikker på. Årets utgave var den 12 i rekken, og de siste tre årene har Sommerles vært en digital kampanje. Gjennom nettsiden kan du melde inn det du leser, og hente trofeer. Det synes deltakerne gjør det enda mer spennende og attraktivt å være med.

- I mai måned går vi ut til alle klassene og spør om de vil komme på besøk til biblioteket. Her få de informasjon om Sommerles, og mange lar seg fenge allerede i mai. Så pågår kampanjen helt til 31. august, sier Øiseth Wenstad.

Ørets Sommerles-kampanje hadde en økning på ti prosent i Våler, og biblioteksjefen er usikker på hvor mye mer det går an å øke. I Hedmark er det bare Tolga som scorer bedre på deltakelse enn Våler denne runden.