• 24 FORSKJELLIGE SORTER: PÅ dette jordet skal det tas opp 24 forskjellige sorter potet.
  • PROSJEKTGRUPPA: Bak fra venstre Terje Welding, Are Sætre, Roy Utgaard og Andreas Bakken. Foran fra venstre Kamilla Bye, Bård Nordvang, Hans Degerdal og Asbjørn Holmen

Potato Scandinavia ble arrangert første gang i Finland i 2015, mens det i fjor var Sverige som var arrangør. I år det er det Norge og Grinder gård i Grue som står for arrangementet. Det er Bedre Gardsdrift, NLR Øst (Norsk Landbruksrådgivning) og Hedmark Kunnskapspark som står bak arrangementet.

Asbjørn Holmen i Hedmark Kunnskapspark er prosjektleder. 

- Dette blir mer enn «bare» en utstilling, her kan man også se demonstrasjoner av høstemaskiner og annet jordarbeidingsutstyr. Det starter med en demonstrasjon av potetopptaking, med de nyeste maskinene som finnes på markedet. Her er det også muligheter til å stå på maskinene og se hvordan de fungerer i praksis. Det er det som er fordelen med en feltdag, da får du se hvordan det fungerer i praksis, ikke «bare» se på maskiner på en utstilling, forteller Asbjørn Holmen.

Det blir blant annet demonstrasjon av maskiner som brukes i jordbearbeiding. 

- Den nyeste teknologien som finnes til jordbearbeiding vil bli vist fram, og med de nyeste maskinene som er å få tak i.  Vi har også et eget potetfelt her ved Grinder gård, med 24 forskjellige potetsorter som vil bli presentert for publikum, sier Holmen.

- alle utstillingsplasser utsolgt

Det er utstillingsområde både ute og inne, og nå er alle plassene utsolgt.

- Hele utstillingsområdet er fullbooket og utsolgt! Vi skulle egentlig ha serveringstelt inne, men det måtte vi flytte ut for å få plass til flere utstillere, så vi har leid et stort telt som serveringa vil foregå under. Vi måtte også ta i bruk ridebana ute, for å få plass til enda flere utstillere, smiler Holmen.

Hvebergsmoen potetpakkeri som ligger på andre siden av riksveien for Grinder gård, er også en del av tilbudet denne dagen. 

- Ja, det blir «Åpen dag»  på Hvebergsmoen potetpakkeri, som er Nord-Europas største potetpakkeri, det foregår mellom klokka 09.30 til 14.00.  Det er mye å by på hele dagen, og vi skal også ha 8 foredrag, de skal være i sauefjøset på gården. Her er det mye for mange å få med seg, ikke bare når det gjelder potet, men mye annet man også kan dra nytte av, forteller Holmen.

Serveringsteltet er det Skaslien som står for.

- Her blir det åpent hele dagen, fra klokka 08.00 til langt på kveld og vi avslutter med en pubkveld, hvor det er Trubadur Bayer som står for underholdningen. Bjørnulf Lie spiller fra klokka 17.00 til 21.00 og pubkvelden fortsetter også etter det, sier Holmen.

- produserer mest poteter i norge

Det er altså første gangen Potato Scandinavia arrangeres i Norge.

- Vi er veldig glade for at vårt distrikt ble valgt, vi ligger jo i det distriktet som produserer mest poteter i Norge, så det er midt i blinken å ha et slikt arrangement i vår region, sier Holmen.

Hvor mange som kommer på arrangementet, er vanskelig å spå.

- Bare de 59 utstillerne vil være rundt 200 personer, og på en vanlig markdag for poteter kommer det rundt 400-500 personer, så det blir forhåpentligvis folksomt. Vi har fått bekreftet at det kommer skoleklasser, og folk fra både Sverige og Finland som skal overnatte. I tillegg vil det være mange som kommer på dagsbesøk, fra hele landet. Men vi er jo selvfølgelig væravhengig, men det kommer uansett mange nye ansikter til vår region, sier Holmen.

17. august vil det bli også bli demonstrasjon av et lineært vanningsanlegg, det 2. i sitt slag i Norge, som er innkjøpt av Andreas Bakken ved Grinder gård. 

Anlegget jobber med et lavere vanntrykk (2,5 - 3 bar), mens vanlige inntrekksvogner krever rundt 8-10 bars trykk.

- Det er bedre for plantene å tilføre 6-7 mm nedbør med 1-2 døgns mellomrom, enn å gi 30 mm en gang i uka. Den skånsomme vanningen vil også gi mindre utvasking og tap av næringsstoffer, forklarer Andreas Bakken. 

Parkering blir det ved riksveien og minibusser vil skysse publikum til og fra Grinder gård og Hvebergsmoen potetpakkeri.