Å gå gardtass betyr å gå mellom gårdene, og det er nettopp det du kan gjøre i Solør 4. og 5. august. Det er mange måneder dit, men for at opplegget skal være like perfekt som tidligere år må planleggingen tidligere i gang. Derfor hadde gardtassgjengen møte i mars.

- Folk kommer igjen år etter år, og vil gjerne oppleve det samme som tidligere. Det viser at folk synes det er ålreit å komme inn på en gård eller et museum, og bare ta det litt med ro, sier Randi Mælum.

Selv åpner hun dørene til Bryggerhuset på Austvang under Gardtassingen. Videre er Syversætre gård, Våler Torvdriftsmuseum, Vesterhaugen, Braskerudsætra og Bugarden med på årets gardtassing. Bugarden er ny i gardtass-sammenheng i år.

- Vi legger opp til å bruke den samme helga som tidligere år, nemlig den første i august. For å få alt klart må vi begynne tidlig. Arrangementet skal markedsføres, og det skal lages brosjyrer, sier Mælum.

50 år med rideleir

Alle aktivitetene er naturlig nok ikke spikret ennå, men Karen Syversætre røper at det blir litt fokus på rideleir hos Syversætre gård i år.

- Det er i år 50 år siden foreldrene mine startet med rideleir her. Den gang var gården den andre i landet som startet med rideleir, sier Syversætre.

Gjennom Gardtassingen kan du oppleve kultur, natur, tradisjoner og identitet i de vide Solør-bygdene. Det er både lokale og folk utenfra som vil ta del i kulturen vår.

- Nå som Bugarden er med får folk mulighet til å hilse på veldig mange forskjellige dyr. Det er kanskje ekstra stas for de minste, sier Mælum.