Før jul bestemte de ansatte i Begravelsesbyrået Kordahl & Toverud seg for å gi penger til et godt lokalt formål. Det første forslaget som kom opp var til de som kjørte opp skiløyper, og noen andre forslag ble det heller ikke behov for.

- Vi ville gi en julegave til noen som også kom andre til gode. Dette er ikke rare bidraget, men mer en symbolsk sum som kanskje gjør at andre også vil bidra. Pengegaver til løypekjørerne kommer hele befolkningen til gode, sier Tore Huuse Øwre i Begravelsesbyrået Kordahl & Toverud AS.

De 15.000 kronene som er gitt fordeler seg med 5.000 kroner hver til Vaaler IF, Kjellmyra IL og Åsa/Hof ski. Willy Fengsrud er leder for løypekomiteen i Våler, og synes pengegaven var storsinnet.

- Det er kanskje litt tankevekkende at begravelsesbyrået går så bra, men samtidig er det flott at en slik liten lokal bedrift vil bidra og at de ser verdien i det vi driver med. Folkehelse er veldig i tiden, og det er ikke få mil som kjøres opp i Våler og Åsnes, sier Fengsrud.

Venter på mer snø

Terje Urdahl i Våler kjører alene opp rundt ni mil med løyper. Hvor mye som kjøres opp avhenger selvsagt av om det finnes nok snø eller ikke. Nå håper de tre lokale idrettslagene at det snart skal komme mer snø.

- For de som kjører opp løyper er det en kamp for å få endene til og møtes. Selv om vi har relativt nye maskiner er det store kostnader knyttet til drift og vedlikehold. De faste kostnadene har vi uansett, sier Fengsrud.

Både Våler og Åsnes kommuner bidrar med noen kroner til service på løypemaskinene, men Fengsrud mener helsegevinsten er mye større enn det kommunene gjerne ser.

- Folkehelse handler også om psykisk helse. En blir i godt humør av å gå på ski, sier han.