Tater-Milla, eller Jenny Emilie Pettersen som hun egentlig het, levde fra 1886 til 1976 og var datter av den legendariske «taterkongen» Stor-Johan. På sine eldre dager ble hun også selv en samlende skikkelse blant de reisende. Hun opptrådte ofte i media og ble landskjent takket være Dagfinn Grønosets bok Tater-Milla.

Nora Pettersen er barnebarnet til Milla, og har de siste somrene flyttet inn i huset. Nå i juni er hun igjen på plass, og håper at mange tar turen innom for å ta en kaffekopp på historisk grunn. Ekstra folksomt håper Nora det blir lørdag 8. juni da det for første gang inviteres til Milla-Marked.

- Her skal folk kunne gjøre en trivelig handel. Vi håper på mye folk og fint vær. Alle som vil selge tradisjonelt håndverk er velkommen, og vi gjør plass slik at alle selgere kan få ett bord hver på markedet. Å delta er gratis, sier Pettersen.

Nytt tilbud i år

Tilbudet er nytt i år, og handler om å ta vare på tradisjonene til taterfolket.

- Handel har alltid vært viktig for oss. Det  gjorde at vi kunne reise rundt, og det var slik vi bygde relasjoner i nærmiljøet. I Stor-Johansfolket er det nå mange yngre som har etablert gode bedrifter med solid fagkompetanse, men den enkle handelen ligger i blodet vårt, sier Pettersen.

Hun lovet sine forfedre at hun aldri skulle glemme hvor hun kom fra, og hvem hun var. Milla-Markedet skal være med på å ta vare på tradisjonene, og Pettersen håper mange fra bygda tar turen.

- Vi serverer gratis bløtkake og kakke, og Elias Akselssen står for sang og musikk- Et titalls sangere fra folket deltar også, og det blir åpen scene. Alt er gratis, og det er ingen påmelding, sier Pettersen.

Markedet starter klokka 11.00 og varer til klokka 18.00. Tater-Milla ville ha fylt 133 år 10. juni, og det blir markert på markedet. Som tidligere blir det også Midtsommerfeiring 22. juni, og huset er åpent under Vålerdagene 16. og 17. juni.

- Ellers kommer jeg til å bo i huset i hele juni. Ser du flagget ute er du velkommen inn, smiler Nora.