• BARNEAVDELING: Ett av de gamle bankkontorene er omgjort til barneavdeling for biblioteket.
  • MIDLERTIDIG: Bankbygget skal utvides med 201 kvadratmeter. Dagens løsning er midlertidig til nytt påbygg er på plass.

Mandag klokka 13.00 åpner Våler Folkebibliotek i nye lokaler. De har flyttet inn i lokalene som har huset Sparebank1 Østlandet siden 1991. Nå skal bank og bibliotek drives under samme tak, og både bank- og bibliotekansatte ser frem til samarbeidet som er på trappene.

- Nå starter byggingen av skole- og aktivitetshus i Våler, og i den forbindelse måtte biblioteket ut av dagens lokaler. Kommunen har kjøpt bankbygget, og derfor har biblioteket nå flyttet hit, sier Eva Øiseth Wenstad, biblioteksjef i Våler.

Bygget skal utvides

Dagens løsning er midlertidig, men bibliotek i bank har kommet for å bli. Bygget skal nemlig utvides med 201 kvadratmeter. Foreløpig gjør det biblioteket litt trangere, og utvalget av bøker litt mindre enn folk har vært vant til.

- I de gamle lokalene hadde vi 30.000 bøker. Så mange ulike bøker blir ikke leid ut i Våler, og derfor har vi redusert utvalget noe. Men totalt har vi pakket ned 530 pappesker som har blitt med på flyttelasset hit, sier Øiseth Wenstad.

Kultursjef i Våler, Cathrine Hagen, peker på kneet på sitt. Hun har fått et stort blåmerke etter flyttejobben. Her har alle, ledere og vaktmestere, bidratt for å få flyttet ut biblioteket av gamle lokaler på rekordtid.

Avdelingsbanksjef Iver Helstad i Sparebank1 Østlandet ser svært positivt på samarbeidet i Våler. Banken har solgt gård og grunn, men inngått en tiårig leieavtale med Våler kommune. Han avviser blankt at banken er på veg ut av kommunen.

- Vi har aldri vært tryggere på at banken fortsatt skal være i Våler. Men vi eide et bygg på 760 kvadratmeter, og det er i overkant på fem ansatte. Da kommunen ønsket å kjøpe bygget for å drive fortetting i sentrum var det noe vi stilte oss positive til, sier Helstad.

Ikke noe dårligere tilbud

For kundene i Sparebank1 Østlandet skal bankbesøket være som tidligere, og tilbudet det samme. Forskjellen er at banken ikke lenger disponerer hele bygget, men altså skal dele det med biblioteket. Fortsatt har de tilgang på lukkede kontorer for kundemøter.

- Men vi må presisere at denne løsningen nå er midlertidig inntil påbygget er på plass. Hvor stor del av bygget banken skal ha da er ikke bestemt ennå, sier Helstad.

Eva Øiseth Wenstad håper folk som besøker banken benytter anledningen til også å låne bøker. Nå håper hun mange kommer på åpningen mandag.

- Det blir klipping av snor når ordføreren kommer, det blir musikkinnslag med kulturskolen, taler, marsipankake og Mozell. Vi ønsker alle hjertelig velkommen til denne åpningen av bibliotek i bank, sier Øiseth Wenstad.