Det gamle bomsystemet på Militærveien hadde enkelte tekniske mangler, og da trykket var som størst var eierne tvungne til å åpne bommene for gratis passering for å få unna køene. 

Derfor ble det besluttet å investere i ny betalingsløsning uten fysiske bommer. Ordningen ble tatt i bruk ved nyttår, og selv om veien har informert om ny løsning gjennom skilting i 7 uker kom ordningen som julekvelden på kjerringa for mange.

- Ny betalingsløsning kom nok brått på for en del likevel. Nå kan man enten betale for enkeltpasseringer, kjøpe klippekort eller pendlerkort. De som ikke har registrert seg som kunde vil få tilsendt faktura i posten, sier Bjarne Kjøs, som er styreleder i Militærveien AS.

65 kroner i gebyr

Dersom du har registrert deg som kunde koster passering 25 kroner for kjøretøy under 7,5 tonn. Dersom du ikke er registret som kunde, eller ikke betaler innen fristen på 48 timer, kommer brevet i posten. Gebyret er på 65 kroner!

- Det høres veldig mye ut, men å sende brev i 2019 er fryktelig dyrt. Dette er penger som går til vår leverandør, og ikke noe gebyr vi sitter igjen med profitt på. Derfor oppfordrer vi alle til å registrere seg som kunder på Militærveien.no, og ikke minst å betale innen 48 timer etter at de har registrert seg, sier Kjøs.

Mange bruker bilen til og fra jobb i Hamar-regionen. De som bruker vegen ofte vil tjene mest på å kjøpe et pendlerkort. Det er knyttet opp til ett kjøretøy, og gjelder kun for privatpersoner. Klippekortene kan knyttes til flere kjøretøy, og du blir varslet når antallet klipp er i ferd med å gå ut.

- Vi som driver veien er vel ikke noe glade i bompenger vi heller, men dette er en privat vei som finansieres gjennom bruk. For å vedlikeholde Militærveien trenger vi inntekter, sier Kjøs.

Merker byggingen

Byggingen av ny riksveg 3/25 er i gang, og mange bruker snarveien fra Solør til Hamar-regionen. Særlig på fredager er det stor trafikk gjennom veien.

- Noen fredager har vi måttet åpne bommene fordi det ikke har vært kapasitet til å slippe bilene gjennom på ordinært vis. Med bompenger på ny riksveg 3/25 antar vi at trafikken vil øke noe, sier Kjøs.

Det er ikke rart med tanke på køene som oppstår på store utfartsdager, og når køene floker seg gjennom hele Elverum.

Store overskudd

Militærveien AS som driver skogsbilvegen leverer overskudd hvert år. I 2017 var det snakk om millionbeløp før skatt. Kjøs forteller at det kommer bilistene til gode.

- I sommer skiftet vi en stikkrenne. Det kostet faktisk omlag 600.000 kroner, og det å drive veien er dyrt. Vi ønsker å ha penger tilgjengelig i selskapet til slikt vedlikehold. Samtidig er vi en stor skattebetaler til Elverum kommune, sier Kjøs.

Og sist det alle spør om, nemlig asfalt:

- Dit er det nok langt frem, smiler Kjøs.