En saftig regnskur rett før den historiske vandringen under Vålerdagene i fjor gjorde at Geir Thomas Risåsen mistet all tro på at det ville komme særlig med folk. Men han tok feil, for over 100 personer tittet frem og ble med på vandring i sentrum

- Jeg hadde ikke regnet med så mange. Særlig med tanke på regnværet rett før, så det var skikkelig artig. Folk poppet opp i alle retninger, smiler Risåsen.

Ekstra artig i fjor var det at så mange unge var med på vandringen. Aldersspredningen var fra de eldste på godt over 80 år, til de unge skolejentene som ville høre mer om historien til Våler.

Dersom du var med på vandringen i fjor blir det heller på ingen måte en reprise i år. Temaet denne gangen er nemlig kommunikasjon.

- Tanken er å ta historien fra dampskipet Solungen til sundmann, bruer og Våler stasjon. Jeg skal snakke om den første bebyggelsen som dukket opp med jernbanen, og særlig villaer var jo uvanlig herover på den tiden. De poppet opp sammen med jernbanen som kom til Våler i 1910, sier Risåsen.

Som i fjor avsluttes sentrumsvandringen ved Våler stasjon, og her blir det også liv og røre denne gangen. Elevene ved kulturskolen står for underholdningen.

Gunhild Grønvold i Våler historielag er blant de som gleder seg stort til vandringen i år.

- Geir Thomas kan så utrolig mye, og dette er noe folk ikke bør gå glipp av, sier Grønvold.

Vandringen starter ved Esso Smedstuen klokka 12.00 på lørdag, og varer en snau time før det blir avslutning på stasjonen.

- I tillegg til underholdning blir det kafé ved Våler stasjon etter vandringen. I fjor var det et litt mer høytidelig opplegg med snorklipping og slik, men det er jo en fin tradisjon å avslutte vandringen på stasjonen, smiler Cathrine Hagen, som er kultursjef i Våler.