- Grunnen til at vi valgte undertittelen «Hjemkomsten» er både fordi dette er en minneplate til Per Johan Skjærstad, men også på grunn av de gamle skolesangene som er norsk folkeeie, sier Tor-Arne Jensen, som er presseansvarlig for utgivelsen.

Det 22. kapittelet i rekken av Frem fra Glemselen-plater tar nemlig for seg skatter fra den norske sangboka, og det er Rita Engebretsen og Helge Borglund som endelig er tilbake for fullt med det nye Frem fra Glemselen-prosjektet.

Engebretsen og Borglund var vokalistene som Per Johan Skjærstad selv fant, da han bestemte seg for å samle inn skillingsviser og spille de inn på plate tidlig på 1970-tallet.

Lite ante gjengen bak det som skulle bli plateserien Frem fra Glemselen, at det første albumet ble den aller første LP-plata som passerte 100.000 solgte plater i Norge, og at serien skulle selge nesten to millioner plater.

I 2002 kom jubileumsalbumet Frem fra Glemselen kapittel 20, der Engebretsen og Borglund sang fem av sangene, og dansebanddronning Anne Nørdsti hadde sin platedebut med resten av låtene.

En annerledes plate

I 2008 kom forrige plate, Frem fra Glemselen kapittel 21, der det var fire nye artister som sang. De to eldste vokalistene ble savnet, og nå er de altså tilbake igjen.

- I motsetning til de gamle skillingsvisene, der man ikke vet hvem opphavsmannen er, så er sanger som ”Norge, mitt Norge” og ”Blåmann” laget av særdeles kjente opphavsmenn. Vi liker å tro at når de skrev disse sangene så var det for å lage noe som ble likt av folk flest. Derfor lager vi nå en moderne og folkelig fortolkning av disse sangskatten, og håper det faller i smak, opplyser Jensen.

Platas lansering fant sted på Klevfos Industrimuseum på Løten fredag 5. mai og CD-plata er nå å få kjøpt gjennom nettbutikker, faghandel, bensinstasjoner og dagligvare. Den gis også ut digitalt.