NRKs sommertog kjører torsdag 20. juli gjennom Solør i ca 30 km/t, og toget vil ha tre eller kanskje fire stopp i Solør på ca 10-11 minutter. Stasjonene som det er bekreftet stopp på, er Braskereidfoss, Flisa og Kirkenær. Det er også mulig det blir stopp i Våler, men dette er ikke endelig bekreftet. I tillegg vil det kveldssendinger fra både Elverum og Kongsvinger, og Solør-kommunene jobber for å få med Solør-innslag også der. 

- Dette er en gylden mulighet for å markedsføre oss og vise fram til folk over hele landet, alt det flotte vi har i Solør, sier Anette Strand Sletmoen fra Solør Næringshage. 

planleggingen er i gang og tips ønskes

De 3 Solør-kommunene jobber nå med å planlegge besøket og ønsker derfor tips fra publikum til gode historier, ulike tema og i det hele tatt tips til hva Solør skal fortelle til omverdenen.

- Vi ønsker derfor at folk flest, næringsliv, lag og foreninger, gjør seg noen tanker om hvordan vi kan få til en skikkelig folkefest under togbesøket i Solør. Her er det bare å være kreative, og for eksempel kan et yrende båtliv på Glomma, gi svært gode bilder fra Solør 20. juli, forteller Sletmoen. 

Det blir i alle fall 30 minutter totalt med TV-tid, kanskje 40 minutter hvis det blir stopp alle de fire nevnte stasjonene. 

- Dette blir veldig spennende, og vi ser nå på hvilke muligheter dette gir oss. Her må vi vise fram både kultur, næringsliv og ikke minst må det bli en folkefest. 20. juli er midt i fellesferien, så både skoler og barnehager har fri, forteller ordfører i Våler, Lise Berger Svenkerud. 

glomma er viktig

Jernbanen følger jo stort sett Glomma gjennom vårt distrikt og Glomma vil nok bli en sentral aktør i TV-bildene.

- Vi er ganske sikre på at Solungen 2 vil være på Glomma den dagen, ellers får jeg kjøre den selv, ler Åsnes-ordfører Ørjan Bue.

- Området mellom jernbanen og Glomma, er jo det som vil være i fokus denne dagen, forteller kultursjef i Våler, Cathrine Hagen.

Jernbanen passerer mange interessante plasser underveis, og industriområdet på Braskereidfoss, Vålerbanen, den nye Våler kirken, stasjonsområdet på Flisa med både tannpirker og trebrua. På Kirkenær ligger stasjonen midt i sentrum, med alle muligheter det kan gi.

- Det viktigste er uansett at det blir en folkefest, og da må folk møte opp. Vi oppfordrer også til at det skal være så pent og ryddig som mulig gjennom distriktet, slik at vi får vist fram Solør fra sin beste side. Det vil også bli brukt droner til TV-bildene, og det åpner jo for en del spennende muligheter, sier Sletmoen fra næringshagen. 

viktig å få solør på kartet

Der NRK har hatt sine sendinger fra tidligere, har det skapt en del positive effekter i etterkant.

- Vi skal være glade for at NRK har valgt å kjøre gjennom Solør og ikke bare skulle snu i Elverum. Det er viktig å få satt Solør på kartet, og også få profilert kommunenavnene våre gjennom TV-bildene, sier Åsnes-ordfører Ørjan Bue. 

- Den beste effekten tror jeg vi får, hvis vi får vist fram hva vi allerede er gode på, sier Svenkerud. 

Solør-kommunen vil samarbeide tett framover, for å få best mulig effekt og det finnes mye forskjellige god kompetanse i alle de tre kommunene.

- Vi oppfordrer uansett folk i Solør til å sende oss tips, og vi har opprettet en tipsportal for sommertoget. Alle som vil tipse oss, kan sende en epost til sommertoget@solornh.no eller ta kontakt med Solør Næringshage, oppfordrer Sletmoen.