• TRAKTORCROSS: Det blir også traktorcross på Nøkleberget i Grue 29. september. Her ser vi Ole Magnus Holt i fint driv.

Traktorcross.no står som teknisk arrangør, samt gjennomføring av Traktorcrossen.
NM i Veteranpløying avholdes av «Gammeltraktorens Venner», mens Hestepløyingen arrangeres av «Foreningen Arbeidshesten».

- Traktorcross er parallellslalåm med traktor, og det er to identiske speilvendte baner som brukes. Det handler om å manøvrere rundt tønner, og å løse praktiske oppgaver. Det blir tillegg i tiden for ikke utførte oppgaver, sier Ole Mathias Rønaasen, som er styreleder i Traktorcross.no.

- Ingen dyr hobby

Rønaasen tilbakeviser at traktorcross er en dyr hobby. De fleste som er i miljøet har nemlig traktorer stående til bruk i for eksempel enkel vedproduksjon eller andre mindre formål. Det er gjerne disse som brukes til traktorcross.

- Disse traktorene er lagd for å tåle ting, og tåler helt fint å være med på traktorcross en dag. Alle som har lyst til å være med kan det, men det stilles noen krav til sikkerhet. Traktorene må ha veltebøyle, sikkerhetsbelte, må kunne kjøre på veg, og skal gjennom en teknisk kontroll hos oss ved oppmøte. Alle reglene står på hjemmesiden, sier Rønaasen.

Gammeltraktorens Venner (Norsk Forening for Landbruksteknisk Historie) er en landsomfattende forening som har til hensikt å heve interessen for å sette i stand og bevare traktorer og landbruksmaskiner av historisk verdi. 

Gammeltraktorens Venner arrangerer hvert år Norgesmesterskap i Veteranpløying. Her deltar et 30-40 talls medlemmer som ønsker å konkurrere om førsteplassen, men det er like viktig å delta som å vinne!

Deltagere fra Sørlandet til Trøndelag

NM i pløying med hest trekker kanskje ikke så mange deltagere, men noen av de som kommer, kommer langveis fra. 

- I år samarbeider vi med Gammeltraktorens Venner om pløying, og hester og traktorer skal pløye side om side. Ettersom vi er tre parter som samarbeider, blir dette et ganske stort arrangement. Vi har med deltagere fra Sørlandet i sør, til Trøndelag i nord. De fleste deltagerne kommer allerede på fredagen og det er mulighet for trening da, før det er konkurranser på lørdag, forteller Ole Viktor Larsen i «Foreningen Arbeidshesten». 

Det er ingen Kongepokal i NM i pløying med hest, men det er fine premier likevel. 

- I år har vi vært så heldige at Grue Sparebank er hovedsponsor, og premier kommer også lokalt fra. Det er artig at flere kan samarbeide om arrangementet, da blir det enda flere folk. Vi håper jo mange kommer og ser på, sier Larsen.