I høstmørket kan det være utrolig vanskelig for kjørende å se gående. Derfor er det ekstremt viktig å bruke refleks. Trygg Trafikk ønsker å sette fokus på dette gjennom den store refleksdagen torsdag 19. oktober, og NAF er med på laget.

- I Norge er det bare 39 prosent av oss som bruker refleks. I Hedmark er tallet bedre hvor 56 prosent svarer at de bruker refleks, men det er fortsatt for dårlig. Det er innmari vanskelig å se gående folk uten refleks når vi kommer i bil, sier Vidar Tuer, i NAF avdeling Vinger, Solør og Odal.

Mange av de som er ute på fottur uten refleks er selv sjåfører selv, men innser altså ikke hvor viktig det er å bruke refleks.

- Mange har tilogmed refleksen i lomma, men tar den ikke ut. De ser jo bilen, men problemet er at bilen ikke ser dem. Kjører du på nærlys og møter noen uten refleks har du to sekunder på å stoppe, sier Tuer.

Dinglerefleks best

Det er mange ulike typer refleks, og det er den som henger og dingler ved siden av jakka som absolutt er mest synlig. Det er særlig de yngste og eldste av oss som har en slik med seg.

- De i det midtre alderssegmentet er dårligst til å bruke refleks. Men ved å sette fokus på refleksbruk gjennom den store refleksdagen håper vi at også de skal bli flinkere til det, sier Tuer. 

NAF Vinger, Solør og Odal deler ut reflekser torsdag kveld på Gruetorget, Flisa og hos Brødrene Smedstuen i Våler. Alle som ikke har oppfordres til å møte der.

- Tirsdag 17. oktober har HLF Solør åpent medlemsmøte på Vålertunet fra klokka 18.00 til 21.00. Hit kommer NAF og Marianne M. Solbraa fra Trygg Trafikk. Også her deler vi ut reflekser, og snakker om viktigheten av å bruke en, sier Tuer.