• «SPRITFRITT»: Koia med spesielle navnet ligger rett ved dammen i Halsjøen, med utsyn over elva Halåa.
  • HALSJØEN: Det finnes flere alternativer rundt denne idylliske sjøen på Finnskogen.

- De største opplevelsene ligger ofte i de små tingene. Noen har oppdaget verdiene i Statskogs åpne buer og koier, men for mange er de fortsatt skjulte skatter. De er gratis, har enkel standard, gir ly for vær og vind og er åpne for alle. Dette bygger på norske, tillitsbaserte turtradisjoner som jeg tror jeg mange andre land misunner oss, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Statskog legger til rette for friluftsliv i Norge. Vedlikehold og drift av drøyt 100 åpne buer i hele landet utgjør en del av denne tilretteleggingen. I noen områder, som i Femundsmarka, ligger de åpne buene så tett at du kan gå fra bu til bu. Andre egner seg som et dagsturmål og en kveldstur. De fleste buene ligger imidlertid så langt fra vei at det passer å pakke sekk og sette av en dag eller to.   

- Tar du til takke med brisk, utedo og vann fra bekken, så har vi temmelig unike steder å by på. Noen har ei bu som mål for en dagstur, mens andre legger seg til for ei natt før de går videre, sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad.

Åpne buer og koier

Om det omtales som ei bu, koie eller gamme avhenger både av type bygg og hvor i landet bygget er. Flertallet har en fortid som overnattingssted for tømmerhoggere og tømmerfløtere. Det finnes også våningshus på gamle fjellgårder, jakt- og fiskebuer, stabbur og andre små krypinn med sin egen forhistorie.

Luksus i tradisjonell forstand er det imidlertid ikke. De er ofte 10-15 kvadratmeter, har ofte et par brisker å sove på og en ovn hvor du kan fyre opp. Den minste koia er på fire kvadratmeter. Mat, sovepose og liggeunderlag må du ha med deg selv, og buene kommer garantert uten wifi! Dermed får du ekstra tid til ettertanke mens bjørkeveden knitrer i ovnen.

Du kan gå inn på Statskog sine hjemmesider og søke etter «Hytter og åpne buer» for å finne din «nasjonalskatt» i sommer. 

Kilde: Statskog

Bruker du portalen Inatur.no finner du hytter over hele landet, med priser og tilgjengelighet.