All oppmerksomheten rundt nye Våler kirke har ført til at turistene strømmer til Våler for å oppleve kirkebygget, som har høstet stor anerkjennelse flere steder. 

- Vi har inntrykk av at kirkene trekker mye folk til Våler om dagen. Bare her i sentrum har vi hatt om lag 20 besøkende hver dag i ferien. Det kommer i tillegg til besøkende i Risberget og Gravberget, forklarer Marit Kilen, kirkeverge i Våler. 

Turiststrømmen i sentrum merkes godt i butikkene. 

- For vår del så merker vi at det har blitt en god del flere folk i sentrum nå på dagtid. Mange av de som kommer innom er folk jeg ikke har sett før. Alle skryter av hvor fint vi har det i Våler. Det er ingen tvil om at den nye kirken gir positive ringvirkninger, sier Karin Bakken, hos Karin og Eva. 

I butikken har de nå begynt å selge egne krus med bilde av Våler kirke, og flere suvenirer er på vei. 

- Det har jo vært mye blest om Våler kirke. Og kirken har ført til at det er blitt flere folk i sentrum. Det betyr veldig mye for oss som driver næring her, forteller hun. 

Også hos spisestedet Nabo’n er uteserveringen nærmest full av folk som velger å ta lunsjen ute i sola. 

Hektisk før Vålerdagene

Hos Karin og Eva har turiststrømmen gjort forberedelsene til Vålerdagene enda litt mer hektisk enn vanlig. 

- Vi er godt i rute, og det må vi også være. Vålerdagene er viktige for oss og betyr mye for markedsføringen vår gjennom hele året. Det kommer mange tilreisende hit den helgen, og mange av dem som kommer har tilknytning til Våler. Vi forsøker å få flest mulig til å handle når de er på hjemmebesøk, smiler Bakken. 

I butikken har hun og kollega Eva Strætkvern alt fra pyntegjenstander, til blomster og klær.

- Det går mest klær under Vålerdagene. Vi har forsøkt å kjøre noen kampanjer på blomster også, men det viser seg gang på gang at det er klær kundene er ute etter. 

Sammen med resten av Våler fokus, krysser de nå fingrene og håper på fint vær til helgen. 

- Vi håper flest mulig tar turen, sier hun.