• LÆRER SEG SOLUNG: Kaia Orskaug Svaan kommer fra Oslo, og har bodd i Grue i 1,5 år. Hun jobber med å lære seg solungord, og hadde en stor dag på jobb som biblioteksjef fredag.
  • LESTE DIKT: Tore Hestbråten hadde med sin rykende ferske diktutgivelse, og leste seks dikt fra denne til stor applaus.

Mange hadde tatt seg tid til å bli med på åpningen av det nye biblioteket i Grue fredag ettermiddag, midt i ordinær arbeidstid. Biblioteket har nå flyttet tilbake til rådhuset, og her kommer det blant annet langt nærmere skoleelevene enn tidligere hvor biblioteket lå i kjelleren hos Grue Sparebank.

Rektor ved Grue barne- og ungdomsskole, Birgit Markusson, fortalte at det var en gledens dag i sin tale.

- Nå ligger biblioteket bare 50 meter fra skolen, og elevene kan trygt ferdes mellom skolen og det nye biblioteket. Dette har vi håpet skulle skje i mange år, og nå står biblioteket endelig her. Dette er vår nye storstue i Grue, sa Markusson.

Utvidede åpningstider

En storstue blir det garantert. Biblioteket er nemlig nå lagt sammen med servicetorget i Grue rådhus. Det gir utvidede åpningstider for både servicetorg og bibliotek, og smarte løsninger gjør at biblioteket kan brukes til langt mer enn bøker.

- De fleste reolene og hyllene har hjul. Det gjør at de kan trilles til side, og vi får en stor gulvflate hvor vi kan ha store arrangement, sa ordfører Wenche Huser Sund.

Hun og biblioteksjef Kaia Orskaug Svaan oppfordret lokale lag og foreninger til å bruke biblioteket til møter og liknende i tiden som kommer.

- Dette blir vår nye kulturelle storstue i Grue. Vi skal ha masse arrangement. Ungene kan spille spill, gjøre lekser, ha dukketeater og vi kan ha artister her, sa Huser Sund.

Selv har hun planer om å dra i gang ordføreren time igjen nå som biblioteket er klart. Det lot seg vanskelig gjennomføre i byggeprosessen.

Varierte og lokale innslag

Eli Furuberg fremførte to av diktene til Åsta Holth. Det med stor innlevelse, og helt uten manus. Videre leste Tore Hestbråten seks dikt fra sin rykende ferske utgivelse, og Tommy Michaelsen sang noen låter med sterke røtter til Solør.

Foreløpig holdes biblioteket åpent på hverdager og den første lørdagen i måneden. Ordføreren lover at det kan bli flere lørdager om mange bruker biblioteket.

- Jeg kan love at dersom folk er flinke til å bruke biblioteket, så skal vi se på ytterligere å utvide åpningstidene, sa Huser Sund.

Biblioteksjef Kaia Orskaug Svaan flyttet til Grue for 1,5 år siden, og har funnet seg godt til rette i Grue. Solungfrasene lar imidlertid vente litt på seg.

- Jeg prøver å få med meg noen ord innimellom, men det tar litt tid, ler Orskaug Svaan.