• TYNNINGSFISKE: Det har blitt tatt ut 70-80 kilo med småfisk i løpet av noen dagers jobb (Foto: privat).

Isen lå på de fleste vann på Åsnes Finnskog til påsken var nesten over, mens det nå er stort sett isfritt over det hele. Påskeaften gikk det en pilker gjennom isen på Gransjøen, mens det i helga var helt isfritt. 

Terje Husebæk og Bjørnar Bekkemoen var utpå med båt på Gransjøen, tømte kuper og satte ut kuper store deler av søndagen. Etter at de var ferdige for denne gang på Gransjøen, stod Storabbortjernet for tur. 

- Vi har allerede tatt opp en del småfisk, det nærmer seg rundt 70-80 kilo nå. Av den fisken vi tar opp, sorteres vi også litt, vi slipper ut igjen pen abbor. Spesielt i Gransjøen har vi hatt opp mye pen abbor, forteller Terje Husebæk. 

Hva skjer hvis dere ikke driver på med tynningsfiske?

- Det blir nok ikke bare småfisk i de vannene, noen vann klarer å kultivere seg selv.  De fleste blir uansett overbefolket av 5-10 cm abbor, som ser ut som ei sild! sier Husebæk.

Påfyll av ørret

Når jobben er gjort med å tynne ut for småfisk, kommer neste etappe i planen for å bedre fiskemulighetene på Åsnes Finnskog. 

-  Flere av våre vann trenger påfyll av ørret. Det gjelder i første omgang Utgravertjernet og Storabbortjernet, som vil få påfyll av ørret i år. Dette gjør vi også for å få opp litt fiskeinteresse blant folk, ørreten er jo populær, men vi håper også at den jobben vi legger ned nå skal gjøre at folk også setter pris på å fiske etter pen abbor, smiler Husebæk. 

Åsnes JFF har nå holdt på noen år, både med tynningsfiske og utsetting av fisk. 

- Det har absolutt gitt resultater ja! Siden jeg ble med i fiskeutvalget, har salg av fiskekort økt jevnt og trutt. Vi hadde en liten «dupp» i salget i fjor, men det skyldes den varme sommeren, som gjorde at det var lite og varmt vann - og da biter ikke fisken heller. Fisking ble nok heller ikke prioritert i det fine været vi hadde, sier han. 

Flere hytteeiere fisker enn før

Det er selvsagt flest lokale som kjøper fiskekort, men også flere og flere som kommer utenbygds fra. 

- Det er nok ikke den store turismen for å fiske på Finnskogen, men vi ser at flere hytteeiere nå ser at det er trivelig å fiske da de er på hytta. Ro og stillhet er viktig for mange, og spesielt Flisa-elva er populær. Utgravertjernet har også blitt et populært sted, spesielt for familier i alle aldre. Det er jo fint å sitte der og nyte en fin sommerskveld, smiler Terje Husebæk.