• TRENGER BÆR: Selv om Eig investerer i egne pletrær vil han ha behov for å kjøpe epler også i tiden som kommer.
  • MANGE TYPER: Bugarden har mange typer drikke, og før påske lanserte de sin egen påsketoddy.
  • KORTREIST: I garasjen på Bugarden har Ole Albert Eig laget et produksjonsanlegg for kortreiste drikkevarer.

Solør er ikke nevneverdig kjent for sin epleproduksjon i nasjonal sammenheng, og blir det kanskje heller ikke nå. Men Ole Albert Eig og Bugarden har planen klar for å få tilgang på nok råvarer til produksjonen av sin egen eplemost. 

- Nå har vi bestilt 200 epletrær fra Belgia som vi skal plante til våren her på Bugarden. Jeg har god kontakt med noen som driver med epleproduksjon i Lier og Svelvik, og de har kommet med anbefalinger på hva slags trær som vil klare seg best i det klimaet vi har her i Solør, sier Eig.

Bakgrunnen for satsingen er at Bugarden trenger tilgang på mer lokale epler for å trappe opp produksjonen av eplemost fra Solør. I desember solgte Bugarden 1.700 flasker fra sin totale produksjon, og den største andelen av dette var eplemosten.

- Jeg er veldig spent på hvordan trærne klarer seg, og håper at klimaet her er godt nok. Når trærne plantes denne våren kan det hende vi får noen epler i år, men ikke på langt nær nok. Derfor er vi avhengig av at andre vil levere epler til oss også i år. I 2019 kan vi regne med å få en avling av trærne, men først i 2020 er det snakk om full produksjon, sier Eig.

Han er ingen anelse om hvor mange kilo de 200 epletrærne kan gi til produksjonen på Bugarden.

- Det er jo ingen som driver med epleproduksjon her oppe, og da er det vanskelig å si. Som eplebonde er det mye jobb med vanning, klipping og det å holde orden på jordet. Trærne må beskjæres på vinterstid før svedja begynner å røre på seg, sier Eig.

Foruten eplemost fortsetter Bugarden produksjonen av sine andre populære drikker. Før jul lanserte de en toddy som ble veldig populær. Før påske kom de med en påsketoddy.

- I produksjonen vår har vi nå seks forskjellige typer eplemost, tre ulike toddyer og blåbærdrikk. Vi får hjelp av en profesjonell miksolog til å finne smakene, sier Eig.

Bugarden har ikke noe mål om å bli voldsomt store på produksjon av kortreist drikke, men det er ønskelig å trappe opp litt steg for steg.

- Det er ikke planer om noen store vekstskritt her, men plutselig dukker det opp noen muligheter. Uansett er vi avhengige av nok råvarer, og for eksempel blåbær kan vi ikke få nok av, sier Eig.

Derfor planlegger han å starte et lite bærmottak i høst hvor folk kan levere inn blåbær, epler og eventuelt andre bærtyper som Bugarden har behov for til sin produksjon.