Akevitt-kæra skulle egentlig gi seg, men så fikk de en telefon.
Siden 2012 har den lokale akevitten vært fast inventar på svært mange spisebord hos solungene, særlig i jula. Bjørn Ola Bakken og Iver Helstad har siden oppstart samlet furuskudd og solgt Solør Akevitt til den store gullmedaljen, og ett år solgte de over 12.000 flasker.
Men i år hadde Åsnes-kæra egentlig tenkt til å kaste inn håndkleeet.
– Ja, vi hadde egentlig tenkt til å gi oss. Men så ringte brenneriet og spurte, og vi synes jo at Solør fortjener en egen juleakevitt! Dessuten er jo dette veldig moro å drive på med, forteller Bakken.
For i hånda står han og holder Solør Juleakevitt 2019 #1. I år kommer den lokale akevitten i egen juleutgave med nummererte flasker.
– Vi har valgt å begrense opplaget til én batch på 1.500 flasker. Den er med andre ord eksklusiv og det skal være litt jevt å få ta i den – som et fint samlerobjekt, sier Helstad.
LAGRET LENGRE – RUNDERE SMAK
Det er ikke bare det begrensede opplaget som gjør årets lokale potetbrennevin unik – smaken er også annerledes. Den er lagret i 12 måneder på velkjente Oloroso sherreyfat og madeirafat, mot 6 måneder som er lagringstida på Solør Akevitten.
– Derfor har den litt rundere smak og er litt mørkere i fargen. Den har 11-12 krydderblandinger blant annet appelsin og vanilje, som kanskje ikke er noe man forbinder med akevitt, forteller Helstad.
Og sist men ikke minst, karve.
– Karven er med på å dempe feit mat, så derfor er den tilpasset feit og god julemat.
cognac-bertelsen med på laget
Det er Det Norske Brenneri, som holder til i Grimstad, som kontaktet Bakken og Helstad nettopp fordi de har solgt så bra av Solør Akevitten tidligere i år.
Bak står cognac-gründer Jon Bertelsen som blandingsekspert, også kalt «master blender», mens Bakken og Helstad har vært «master tasters», ifølge dem selv.
Akevitt-kæra har stor tro på årets juleutgave.
– Jeg tror folk vil bli overraska over smaken, og jeg håper og tror folk kommer til å like den. Tradisjonen tro, så står det «gærgod» på flaska, og det er den, avslutter Helstad.