• VIKTIG Å SJEKKE DEKK: Sjekk dekkene dine nå, før væromslaget kommer.

- Et lavtrykk beveger seg over landet og fører med seg nordavind og kaldere luft. Hele landet vil få kuldegrader om natten denne helgen, sier Ragnhild Nordhagen, statsmeteorolog hos Meteorologisk Institutt.

- Da må folk passe på. Det er på nullføre det er glattest og hvert år får mange seg en ubehagelig overraskelse med glatte veier og plutselige væromslag, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Snø og vanskelige kjøreforhold 

Statsmeteorologen sier at det blir minusgrader også på dagtid i nord, mens gradestokken kryper opp på plussiden i sør når dagen gryr.

- Vi kan få sludd i Møre og Romsdal i helgen og vi har sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i deler av Nordland, Troms og Finnmark. Fra Lofoten og nordover venter vi en overgang til snøbyger allerede fredag ettermiddag og kveld, sier Nordhagen.

- Tilpass farten og avstand til bilen foran etter forholdene. Det er for seint å tenke seg om når du har kjørt utfor, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Ikke ta sjansen 

I september 2018 omkom 17 mennesker på norske veier, viser tall fra Trygg Trafikk. Det er mer enn dobbelt så mange som i september 2017.

- Gode dekk er veldig viktig for sikkerheten. Har du sommerdekk på bilen og det blir isete og glatt kan du faktisk ikke kjøre i det hele tatt før du har byttet. Veggrepet til sommerdekk på vinterføre er langt fra godt nok og bremselengden er betydelig lengre, sier Ytre-Hauge.

Bør du kjøpe nye dekk?

 Spørsmålet om når du bør kjøpe nye vinterdekk dukker opp hvert år.

- Et dekk varer vanligvis tre-fire sesonger, men det blir litt som å spørre hvor langt et tau er. Hvor lenge et dekk varer avhenger selvsagt av hvor mye det er brukt og kjørestilen din, men selv dekk med 5-7 mm mønsterdybde bør byttes ut når de er ca fire år gamle. Da er gummien begynt å bli hard, og veggrepet er langt fra like godt, sier Ytre-Hauge. 

Rådet hans er å måle mønsterdybden på det stedet hvor det er mest slitt. Hvis det ikke oppfyller kravet på 3 mm må det byttes.

- Mange har fått med seg at det ikke er påbudt å bruke vinterdekk i Norge. Du kan altså kjøre med sommerdekk hvis forholdene tillater det, men fra 1. november må også sommerdekkene ha en mønsterdybde på minimum 3 mm. Ikke glem det, sier Ytre-Hauge.

Dårlige dekk fører til ulykker

Hvis du havner i en ulykke kan det få store konsekvenser.

- Det kan bli karakterisert som grovt uaktsomt og du kan utsette deg selv og andre for livsfare. Har du dårlige eller feil dekk kan politiet ty til bøter, inndragelse av førerkort eller i verste fall tiltale.

- Forsikringsselskapene vil også kunne gi deg mindre eller ingen erstatning i slike tilfeller, sier fagsjefen.

I 26 prosent av dødsulykkene på norske veier fra 2017 var feil og mangler ved kjøretøyene en sannsynlig medvirkende faktor. Den faktoren som klart oftest går igjen er feil eller mangler ved dekk-/hjulutrustning, samt dårlige bremser. Dette viser en rapport fra Statens Vegvesen. 

Kilde: Frende Forsikring