Det første av to lavtrykk som er på vei mot Norge kommende helg ligger an til å bli et skikkelig ruskevær med mye regn, kraftig vind og enda kraftigere vindkast.

Det er sendt ut oransje farevarsel for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Akerhus, Oslo, Hedmark og Oppland.

Oransje er nest høyeste nivå på de nye farevarslene.

Meteorologene vurderer også å sende ut gult varsel for Vestfold og Østfold.

Når toppen i natt

Uværet er nå i ferd med å bygge seg opp på kontinentet og lå torsdag formiddag over Frankrike.

Meteorolog Tone Christine Taule ved Meteorologisk institutt i Bergen forteller at lavtrykket i løpet av kvelden vil bli kraftigere og passere vestkysten i Nord-Tyskland, før det legger seg i Nordsjøen utenfor Danmark og øker til full styrke i løpet av natten.

– Lavtrykket når toppen mens det ligger utenfor Danmark og på sin ferd over Skagerrak mot Norge. På vestkysten i Danmark kan det bli opp i full storm i natt til fredag og på morgenkvisten, sier Taule til yr.no

– Unngå å være ute på det verste

Men det er vindkastene som vekker størst bekymring. Vinden treffer fra sørvest, som senere dreier til nordvest, og vil føre til vindkast på over 30 meter per sekund (m/s) i fjellstrøkene i Sør-Norge.

I indre strøk Østafjells kan de komme opp i 20-25 m/s når vinden fyker over fjellet og slår ned i lavlandet.

– I disse områdene kan så sterke vindkast føre til alvorlige ødeleggelser. Folk bør absolutt ikke legge ut i båt, løse gjenstander må festes og det kan være lurt å unngå å bevege seg utendørs mens det står på som verst. Ting kan blåse over ende og bygninger kan få skader, sier Taule til yr.no

Avtar i styrke på kvelden

Den sterkeste vinden er ventet fredag ettermiddag. Utover kvelden vil den minke, først i Agder-fylkene, Telemark, Oslo og Akershus, sent fredag kveld også i Buskerud, Oppland og Hedmark.

Lavtrykket beveger seg nordover og vil treffe Midt-Norge utover natten og Nordland lørdag.

– Da vil lavtrykket være litt svekket. Det blir fortsatt betydelig med nedbør, sterk vind og svært kraftige vindkast, sier Taule til yr.no

Varsel fra Åsnes kommune

Åsnes kommune skriver dette på sine Facebook-sider: 

«Fredag vil et lavtrykk passere over Sør-Norge fra sør til nord og gi mye vind og nedbør. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel med oransje aktsomhetsnivå for lokalt sterke vindkast for store deler av Østafjells. Det betyr at det er sannsynlig at værforholdene kan gi alvorlige konsekvenser.

Fra fredag formiddag ventes lokalt kraftige vindkast mellom 20 og 25 m/s fra vest i indre strøk Østafjells, i fjellet periodevis vindkast over 30 m/s.

Følg med på yr.no og met.no for informasjon og oppdateringer om varselet.

Lokalt i Åsnes kan det bli mye regn om morgenen, etterfulgt av sterk vind fra tidlig ettermiddag.

Vi ber innbyggerne i Åsnes om å ta sine forholdsregler slik at vindkastene ikke fører til skader, verken materielt eller på mennesker. Har du for eksempel ei trampoline stående i hagen, kan det være en idé å bardunere den.»

foreløpig Siste prognose: 

Prognosene har nedjustert vinden noe over Sør-Norge, slik at det ikke lenger ventes liten storm, men fortsatt kuling over Sør-Østlandet fredag ettermiddag og kveld.