• Foto: Jimmy Linus

I kveld er Norges matbransje samlet på Vippa i Oslo for å hedre seg selv. Det deles ut en rekke priser, og blant dem den høythengende Matprisen 2019.

Prisen hyller bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø. Målet er å hedre aktører som bidrar til å øke forbruk og produksjon av økologisk og bærekraftig mat.

Heinrich Jung var nominert sammen med ingen ringere enn økogründer Jon-Frede Engdahl fra blant annet fra Maaemo og Kolonihagen, og Stokkøya-gruppen i Trøndelag, som blant annet legger til rette for lokal matproduksjon.

Men det ble bonden fra Arneberg som stakk av med Matprisen 2019.

– Det er veldig stort for en enkel bonde som meg å få denne oppmerksomheten. Det er jeg ikke vant til, sa Jung da han mottok prisen.

– Jeg vil takke mannskapet jeg har hjemme. Det er de som holder ryggen min fri. Tusen takk! Vi setter stor pris på at det vi jobber for, blir sett og lagt merke til.

Tidligere i oktober ble Jung sertifisert med Dyrevernmerket for gris.

– ET FORBILDE FOR HELE BRANSJEN

Juryen legger vekt på at Jung er et godt eksempel på at en nisjeprodusent også kan drive stort, og samtidig vise respekt for alle levende veseners egenverdi. Dessuten trekkes det fram at han med største tydelighet viser at dårlig dyrevelferd og rovdrift ikke er en uheldig nødvendighet, men en strukturell og empatisk svikt.

Jurymedlem og matskribent Andreas Viestad sier dette om prisvinneren:

– Heinrich Jung viser på gården sin at det er mulig å drive stort med frilandsgris i Norge uten å kompromisse på kvalitet. Etter årets sjokkerende avsløringer innenfor svinenæringen er det enda tydeligere at Heinrich Jung er et forbilde for hele bransjen.

Jung har siden 1999 drevet gården på Arneberg økologisk med en omfattende produksjon, både med dyr, grønnsaker og korn. Han er kanskje mest kjent for sine økologiske frilandsgriser, og er også en av de første i Norge som startet opp med frilandsgrisehold.