Tema for årets verdensdag for psykisk helse er fordi livet forandrer seg. Dagen markeres i Åsnes blant annet med åpen dag på Sparbyhuset i Kapteins Dreyers veg 21. Her kan hvem som helst stikke innom å få en kaffekopp og en kakebit, og folk kan få høre mer om tilbudene innen rus og psykisk helse i Åsnes.

- Alle som vil kan stikke innom å se seg litt rundt. Verdensdagen for psykisk helse er en årlig dag hvor det settes fokus på psykisk helse, og i år handler det om at livet forandrer seg og at det er en naturlig del av livet. Vi håndterer at livet forandrer seg litt ulikt, sier Reidun Reikerås, som er avdelingsleder for psykisk helse og rustjenester i Åsnes kommune.

På Sparbyhuset har de samtaletilbud for de som har behov for det, Fønix som er aktivitetstilbud for rusmisbrukere og et dagsenter. Også de som bor på Kjølarønningen blir med på en intern markering av dagen mandag.

Mange bruker Sparbyhuset

- I dag er det rundt 150 personer som bruker tilbudet med samtaler på Sparbyhuset. Hvor mange som kommer innom på dagsenteret varierer litt, sier Reikerås.

Sparbyhuset har åpent til klokka 18.00 mandag, og Reikerås håper mange vil komme innom for å se hvor hyggelig og avslappende det er å være der. Reikerås synes folk er flinke til å spørre om hjelp da det er behov for det.

- I hverdagen kan det være vanskelig å spørre om hjelp, men dersom en har slitt over tid tror jeg folk er flinke til å ta tak i problemene sine. Gjennom verdensdagen for psykisk helse ønsker vi mer åpenhet, og at vi kan ta tak i ting tidligere, sier Reikerås.