Antallet drepte og skadde i hedmarkstrafikken har gått kraftig ned de siste 20 årene, men fortsatt er antallet for høyt. Ti personer omkom på vegene i fylket i fjor, og 250 ble skadet.

- Selv om det er mange, alt for mange, så er det faktisk en halvering i løpet av de siste 20 årene. På 1990-tallet var det over 500 lys på disse markeringene. Trafikken har økt betydelig, og dette viser at jobben som gjøres bredt i Norge og Hedmark virker positivt. Men det er fortsatt litt igjen, sier Marit Nyhuus.

Arrangementet flyttes rundt i Hedmark, og i år er det Våler som er vertskap for arrangementet. Her deltar Politiet, Statens Vegvesen, biskop og mange andre.

Brev fra biskopen

- Vi inviterer pårørende til de som har omkommet spesielt. De får brev fra biskopen, også ringer vi for å høre om de kommer. Det er alltid noen som ønsker å komme, også er det noen som velger og ikke komme. Men alle sier de setter pris på invitasjonen, sier Nyhuus.

Pårørende og spesielt inviterte starter markeringen klokka 16.00. Klokka 17.15 er arrangementet åpent for alle, og det går fakkeltog fra Kommunelokalet i Våler til kirka. Langs Vålgutua tennes 260 lys.

- Klokka 17.30 har vi appell og kulturinnslag utenfor Våler kirke, og klokka 18.00 starter minnemarkeringa i kirka, sier Nyhuus.

Lysene langs Vålgutua tennes klokka 15.00, og vil gi alle som kjører forbi en viktig tankevekker om hvor viktig det er å være oppmerksom i trafikken. Vi har ingen å miste.