• LÆRERIKT: Marit Bernhardsson har lært utrolig mye på 11 år i Vinmonopolet.
  • PENSJONIST: Fra mandag får du ikke lenger møte denne blide dama på Vinmonopolet.

Marit Bernhardsson har nok de fleste vært innom i en eller annen butikk på Flisa, hun har både jobbet i og drevet butikk helt siden 1964.

- Jeg begynte i 1964 hos Findsrud, så startet jeg hos Ola Gjerdrum i 1969 og der jobbet jeg rundt 12 år - før jeg overtok butikken selv og drev butikken i snaue 30 år. De siste 11 årene har jeg vært her på Vinmonopolet, forteller Bernhardsson.

På lørdag er det slutt, da må Marit gi seg på grunn av alderen. 

- Det blir nok litt rart, men jeg vet at jeg skal rydde og vaske skapet mitt da! Ellers er jeg jo heldig, vi har et torp i Sverige vi bruker mye og vi koser oss der. Ellers er det lettvint at vi bor i leilighet på Breidablikk, så vi har det bra vi, smiler Bernhardsson.

- blir rart å ikke gå på jobb

Da hun solgte seg ut av O. Gjerdrum, hadde hun brukte lang tid på prosessen.

- Ja, det brukte jeg flere år på å forberede. Så da jeg til slutt solgte, var det liksom greit. Men denne gangen blir det annerledes, for nå har andre bestemt at jeg ikke kan jobbe lenger. Og jeg forstår jo det, reglene er jo slik og alt har en ende - men det blir litt rart ja, sier Bernhardsson.

På mandag blir det første gangen siden 1964 Marit ikke skal gå på jobb. 

- Når jeg våkner mandag morgen, da skal jeg slappe av og kose meg med ei god bok og en kaffekopp - og en kanelbulle, ler pensjonisten.

Marit er fortsatt ung og sprek, og trimmer jevnlig.

- Blir det fint vær på mandag, blir det nok en trimtur ja, mens jeg tenker på helt andre ting. Så lenge jeg kjenner at jeg ikke har hatt noe hjerteinfarkt eller noe, så går dette bra det, smiler Bernhardsson.

- føler meg privilegert

Hun har ikke lagt all verdens av planer fra mandag av. 

- Vi er så mye som mulig på torpet i Sverige, drt er det så koselig og vi har alltid mye besøk. Jeg har tanteunger som igjen har unger, og de er veldig glade i å være med oss. Jeg føler meg privilegert på det området, og det er sjeldent vi er barneløse, forteller Bernhardsson.

Verden har forandret seg mye siden 1964, og det har den selvsagt også gjort innenfor butikkbransjen.

- Før var det jo vanlig at folk «handlet på bok», så kremmerne var jo «snille» som hadde mye utestående til enhver tid. Jeg har vært vant til at folk har fått lov til å skrive opp det de kjøpte, og betale senere. Det gjorde jeg også da jeg eide Gjerdrum-butikken, og de fikk dele opp betalingene også. Etter hvert ble det mer og mer penger blant folk, og da ble det mer og mer kontant betaling. Her på Vinmonopolet er det kun kontant betaling da, smiler Bernhardsson.

Til høsten skal det pensjonisten markeres med «gravøl» av kollegaer på Vinmonopolet. 

- Det synes jeg skal bli spennende! Elin Fleischer er flink til å holde taler, og kanskje jeg må forberede noe og? Det blir nok bra, vi skal ha en fin kveld med god mat og hyggelig samvær, sier Marit Bernhardsson.

Lørdag er altså siste mulighet til å treffe Marit Bernhardsson som ansatt!