• STORE SKADER: Det har gått bra hittil med trafikantene, men mange biler har fått hard medfart etter viltpåkjørsler.
  • EN AV MANGE: Knut Sollien har hentet mange biler den siste tiden, som har hatt nærkontakt med elgen.

Det er en god grunn til at varselskilt for elg er plassert der de står, så følg nøye med når du er ute og kjører bil - spesielt tidlig på morgenen og på ettermiddag og kveld. 

- blir store skader

Erik Husebæk og de ansatte i Viking redningstjeneste på Flisa, har mange oppdrag hver eneste dag. Enten det gjelder viltpåkjørsler eller avkjøringer grunnet vanskelige kjøreforhold. 

- Ja nå er det litt av hvert om dagen, både påkjørsler og avkjøringer. Det har vært spesielt mye viltpåkjørsler de siste 3 ukene, og det er mye elg langs veiene nå. Det har gått bra med trafikantene foreløpig, men vi «venter» nesten bare på at det skal skje noe. Det er store dyr og det blir store skader, sier Husebæk. 

Ofte skjer påkjørslene i de områdene hvor det står varselskilt. 

- Det er jo en grunn til at det står varselskilt om elgfare eller et skilt med fartsgrense, det er jo ikke tilfeldig at det er plassert akkurat der de står! Selv om det er varselskilt for elgfare, er det ofte også rådyr som krysser veiene på samme sted. Ta hensyn til varselskiltene, oppfordrer Husebæk. 

- kan gi store personskader

Elgen trekker til lavlandet om dagen grunnet snømengden ellers. Det skaper mer elgtrafikk over veiene våre og skaper farlige situasjoner. 

-  De som kjører fort på disse strekningene med varsel om elgfare, tar en stor sjanse. Får du en elg på opptil flere hundre kilo inn gjennom frontruta, så har jeg sett en del stygge eksempler på resultatet. Frontruta er det som beskytter deg og den tåler mye, men den tåler ikke alt! Det blir utrolig mye glass når frontruta knuses, og det kan gi store personskader det også, fortsetter Husebæk. 

Og det er ikke bare elgen som store skader ved viltpåkjørsler. 

- Ja, det er også veldig mye påkjørsler av rådyr. De ser jo små og spinkle ut i forhold til elgen, men de kan gjøre utrolig stor skade de også. De medfører også ofte at folk kjører av veien, for å unngå påkjørsler, sier Husebæk. 

- tilpass farten etter kjøreforholdene!

Det har kommet store mengder snø den siste tiden og det skaper også utfordringer for bilistene. 

- Det er en del avkjøringer og mange blir sittende fast på gårdsplasser og ellers. Det er normalt med en del avkjøringer da det er mye nedbør, så det kan være smart å tilpasse farten etter kjøreforholdene! Det er travel dager og vi jobber mer eller mindre døgnet rundt i perioder, men de ansatte er flinke til å stå på, forteller Erik Husebæk.