Blant de mange utstillerne under Sankthans på Kirkenær fant vi i helga HLF Solør. Mange tok turen innom for å få testet sin hørsel i deres spesialbygde hestehenger.

- Vogna inneholder et apparat som kan teste hørsel på en enkel måte. Tilbudet er åpent for alle som vil teste hørselen, og det er helt gratis. Etter testen får de med seg et diagram som de kan ta med til fastlegen sin om de ønsker det, sier Inger Austad Brataas.

Fastlegen kan igjen søke Hørselssentralen om hjelpemidler, som for eksempel høreapparat.

- Sankthans på Kirkenær, SolørMart’n og Vålerdagene har vi vært med på mange år, og det er mange som har testet hørselen sin gjennom disse dagene. Det kan like gjerne være unge yrkesaktive som godt voksne, sier hun.

Fikk et bedre liv

Vidar Tuer vet at en del kvier seg for å teste hørselen sin, men han har selv fått erfare hvor mye bedre livet blir med hjelpemidler mot dårlig hørsel.

- Selv trodde jeg ikke at jeg hørte dårlig. Da jeg fikk testet hørselen fikk jeg vite at jeg hørte dårlig på det ene øret. Da fikk jeg et høreapparat med innebygd handsfree. Det er utrolig lettvint å kunne få samtaler fra telefonen rett inn i øret, sier han.

HLF sentralt har en kampanje som heter hvert øre teller. Det handler selvsagt om informasjon om hørselshemninger.

- I år er det lagt litt ekstra vekt på yrkesaktive. Mange vet ikke at de gjennom NAV og arbeidsgiver har store rettigheter for tilrettelegging av hjelpemidler. Kampanjen skal sette fokus på det. De som vil vite mer om både hørsel og rettigheter må gjerne besøke oss på stand, smiler Austad Brataas.

Til helga blir HLF Solør og hengeren å finne på SolørMart'n. De er på plass bak Flisa Stormarked fredag fra klokka 15.00 til 19.00, og lørdag fra klokka 11.00 til 15.00.