Mange kjenner kanskje Tor Håby fra sin jobb som journalist i samtlige tre papiraviser i Solør. De siste årene har han blant annet jobbet med boka om hemmelighetene på Finnskogen, og lørdag er boka klar for lansering.

- Endelig er vi klare for markedet. Kanskje må jeg ha fluktrutene til Sverige klar selv nå, ler Tor Håby.

I forkant av lanseringen har han fått mange nye kontakter, og mange flere hemmeligheter som kan dukke opp i en ny bok. Dersom denne blir en suksess.

- Opplaget foreløpig er på 300 bøker. Så må vi se an hvordan responsen blir. I år er det 100 år siden den russiske revolusjon, og alt det har medført av historie verden rundt. Det har preget oss, og gjør det fortsatt. 1850 til 1950 er det hundreåret boka handler om, og her har det skjedd mye, sier Håby.

- Rett og slett farlig

I produksjonen av boka har Håby støtt på mange vanskeligheter. 

- Mye har rett og slett vært farlig å jobbe med. Mye er så nært og dagsaktuelt. Flere av kildene, både i Norge og Sverige, har blitt truet på livet, sier Håby.

Han tror boka skal åpne for mye, og må trå varsomt. Målet er nå å få med seg flere aktører i boka.

- Selv er jeg en engasjert amatør, og er veldig nysgjerrig på alt som har foregått rundt oss. Det håper jeg også flere er, og vil kjøpe boka, sier Håby.

Lørdag klokka 14.00 i Kongsvinger bibliotek lanseres boka. Både redaktøren av boka og Håby er spent på hvor langt boka kan nå. Blir førsteopplaget på 300 bøker solgt kan det se lovende ut.