Litteraturfestivalen i Grue samler mange kjente navn. 

- Ja, og jeg må få nevne Levi Henriksen og Trude Marstein. Gro Dahle kommer også, og Kaia Dahle Nyhus som er datter til Gro Dahle. Det er noen store nasjonale navn, og så har vi noen kjente lokale navn i tillegg. Sven R. Gjems som fylte 80 år for ikke lenge siden, selv om det ikke virker slik, han har jo mange arrangementer som han er med på i år. Det er vi veldige glade for, han har mye kunnskap å dele, sier festivalsjef Helén Evenstad. 

Viktig med støtte

Etter at det ikke ble noen Litteraturfestival i fjor, så er de nå tilbake med nytt mot. 

- Vi var litt «kje» som vi sier, vi mistet både økonomisk grunnlag og motivasjon for et par år siden. Men i fjor så trommet Øivind Roos sammen et stjernelag fra distriktet og hadde en litteraturgalla for oss. Det er kjempeviktig å få støtte på den måten og da kom motivasjonen tilbake! smiler Evenstad. 

Å sette sammen et program til en litteraturfestival er ikke noe man gjør over natta.  

- Jeg føler at dette er noe vi driver med gjennom hele året. Styret starter i januar med å snakke sammen om hvordan vi skal ha det. Styret består av Kaia Svaan som er biblioteksjef i Grue, Sven R. Gjems og meg selv. Vi satte opp noen navn om hvem vi ville ha og noen lokale ting, Sven skulle gi et par baker gjennom året også. Vi får også noen henvendelser fra folk som ønsker å komme, forteller Evenstad. 

4 store jubilanter

I år er det også året for jubilantene. 

- Ja, det var jo naturlig å ha med de 4 store jubilantene i år: André Bjerke, Hans Børli, Vidar Sandbeck og Aasmund Olavson Vinje. Vi har lagd arrangementer rundt alle jubilantene, så alle er representert i programmet vårt. For de som lurer på programmet, så har vi en egen nettside: gruelitteraturfestival.com og vi er på Facebook. Vi er også i SolørMagasinet selvfølgelig, så jeg håper folk har tatt vare på den siste utgaven som har ei egen side med programmet, sier Evenstad. 

Årets Litteraturfestival pågår ei uke til ende. 

- Vi starter mandag 5. november klokka 12.00 med åpning og Vilde Bjerke, og avslutter med Vinjekonsert på søndag. Det er et arrangement hver kveld for voksne, og på dagtid for elevene. Alle elevene i Grue og de eldste i barnehagene, får tilbud i år også og det er vi veldig glad for. Hvor sliten jeg er på søndag når festivalen er over, tenker jeg ikke på nå! Jeg bruker å kjenne det litt når vi er ferdig, men det er jo så moro når det står på, smiler festivalsjef Helén Evenstad.