• NOK Å GJØRE: Det har aldri manglet på oppdrag for Per Arne og Solør VVS på Flisa.

Per Arne Helgestad fra Åsnes, startet som rørlegger i Oslo i 1968. Der fullførte han både yrkesskole, svennebrev og mesterbrev. 

Etter det jobbet han noen år som saksbehandler, før hjemlengselen til Solør etter hvert ble stor. I 1983 flyttet han derfor hjem igjen sammen med sønnen og kona. Aksjeselskapet Solberg VVS på Flisa ble startet i 1985, og var en forlengelse av Åge Solberg Rørleggerforretning, som hadde eksistert siden 1947. 

- Tidligere var vi 5-6 mann i bedriften, men etter hvert ble det forandringer som gjorde at jeg ble igjen alene og tok over aksjene, forklarer han. 

bygd om Coop tre ganger

Helgestad har opplevd mye gjennom et langt yrkesliv. Blant annet har han fått være med på tre runder med ombygging i Coop-bygget på Flisa.

- Nylig var jeg med på å bygge om fra Mega til Extra. Jeg har vært med på lignende ombygging i samme bygg to ganger tidligere, forteller Helgestad.

Et av prosjektene han husker best er arbeidet med Våler Videregående Skole. 

- Jeg har vært med på mye rart. Arbeidet på Våler videregående drev vi med i nærmere 1,5 år. I tillegg husker jeg godt arbeidet med blokkbebyggelsen på Flisa.

Rørleggerbransjen er på ingen måte statisk, og mye har forandret seg i bransjen siden han begynte. Blant annet har man benyttet ulike materialer til å produsere rør. Nå går det mest i plast og kobber. 

Oppdrag har det aldri vært noen umiddelbar mangel på i virksomheten hans. 

- Det har alltid vært nok å gjøre for Solberg VVS. Det ringer ikke så mange til meg mer. Mange av de tradisjonelle Solberg-kundene har blitt eldre de også, men tilgangen på arbeid har aldri vært noe problem, i følge Helgestad. 

70 år i januar

16. januar neste år fyller Per Arne 70 år. Fra nyttår har han valgt å legge rørleggertanga på hylla, og pensjonere seg.

- Helt arbeidsledig blir jeg nok ikke. Jeg har fortsatt alt verktøyet og kommer sikkert til å gjøre noen vennetjenester etter nyttår også, smiler den erfarne rørleggeren.

Helgestad har heller ingen planer om noen rolig pensjonisttilværelse. Med både kone, barnebarn og veteranbil har han mer enn nok å bruke tiden på.

- Jeg har en del prosjekter. Et av dem er en gammel Citroen Traction Avant 1950-modell, som står hjemme i garasjen. Den er fult kjørbar, men det er litt skrujobb på den, forteller han.