Tor Håby har hentet inn råstoffet til boka om hemmelighetene fra Finnskogen. Boka er klar i oktober, og Håby ser muligheter i å utvikle Finnskogen som merkevare.
Mange kjenner Tor Håby fra sitt journalistiske virke i Solør. Han har jobbet for Glåmdalen, Østlendingen og SolungAvisa. Helt siden han flyttet til Brandval for 30 år siden har han jobbet med Finnskogen, og her er det mange hemmeligheter som folk flest ikke vet om.
– Ja, fy flate skinn. Jeg blir nesten litt skremt over hvor lite kunnskap vi har om vår egen nære historie. Hva var det egentlig mor og far holdt på med, spør Håby.
Fra 1850 til 1950
I de senere årene har han jobbet med å samle inn råstoff til boka som skal lære oss mer om hva som foregikk på Finnskogen i tidsperioden fra 1850 til 1950. Det er enormt mye å ta av, og for Håby handler det nesten mer om å finne begrensninger enn nok råmateriell.
– Grensetrafikken har alltid interessert meg. Hvem var disse menneskene og hva drev de med? Hvorfor lukket folk seg inne? Jeg har sporet familiehistorie i fem land, og prøver å sette familiehistoriene inn i det globale spillet som har foregått på Finnskogen. Dette er et århundre som inneholder alt. Det er her vårt velferdssamfunn ble utviklet, og i mitt arbeid har jeg blitt stoppet flere ganger. Argumentasjonen har vært «av hensyn til rikets sikkerhet», sier Håby.
Nå er det meste av råmateriell samlet inn, og selve arbeidet med å sette sammen boka starter nå. Lansering er planlagt 7. oktober, og opplaget er foreløpig ikke bestemt. Håby ønsker rett og slett å lufte interessen lokalt for å se hvor stort opplaget bør være.
– Boka blir utgitt på Elefantus Forlag i Moss, og her skal redaktør Bjørn Ove Rydland sette sammen boka i samarbeid med meg. Vi skal gjøre materiellet lesbart, og lese korrektur for å nevne noe, sier Håby.
Tror på nasjonal interesse
Den tidligere Solør-journalisten ser boka i et mye større perspektiv. Økt interesse rundt krigshistorie og vårt opphav gjør at boka kan få nasjonal interesse, som igjen kan trekke folk til Finnskogen for å lære mer om hvor historien utspant seg. Håby mener boka kan være med på å utvikle Finnskogen som merkevare.
– Her snakker vi om mystikkens grenseland. Jeg har konsentrert meg i hovedsak om to områder på Finnskogen. Det ene er i grensetraktene mellom Svullrya, Östmark og Torsby. Det andre er litt lenger sør for oss ved Austmarka og på andre siden av grensa, sier Håby.
Han mener det ikke er utenkelig å få til guidede turer på Finnskogen, og fortelle folk hva som skjedde påde ulike plassene i dette hundreåret som blir gjengitt i boka.
– Etter hvert skal vi også se på muligheten for å oversette boka til svensk. Dette er like mye svensk historie som norsk, sier Håby, som først ønsker å lufte interessen på norsk side.
