• INITIATIVTAGERE: Anne C.M. Silkoset (fra venstre) og Turid Evang står bak den nye kunstfestivalen under Vålerdagene.

Under Kunstfestivalen i Våler 17-19. august arrangeres kunststi, kunstauksjon og litteraturhjørne.

- Kunststien blir en vandring gjennom Våler sentrum, og vi gjør om mange bygg om til utstillingslokaler der ca 30 kunstnere stiller ut sine verk. Hver eneste kunstner skal ha sin egen utstilling! Det blir utstilling på mange forskjellige plasser i Våler og i mange forskjellige bygg. Det blir også mulighet for kjøp. Det betyr at det blir 30 forskjellige kunstutstillinger i Våler denne helga og det er helt unikt, smiler Turid Evang. 

tilknytning til våler

De fleste av de 30 kunstnerne har en tilknytning til Våler. 

- Ja, de fleste har en eller annen form for tilknytning til Våler. Noen er gift med noen fra Våler, noen har bodd her før, noen har hytta her og noen bor her. I tillegg har vi med noen gjester og da får vi i alle fall med noe som ikke har vært her før. Gjestene som er med har noen spesielle uttrykk, som gjør at de er med og «setter krydder» på hele arrangementet, forteller Evang. 

Anne Christine M. Silkoset stiller ut noe som ved første øyekast kan se ut keramikkvaser. 

- Det er IKKE keramikk! Anne Christine reiser rundt på loppemarkeder og kjøper gamle glassurner og glassvaser. Disse setter hun tau på og maler og andre detaljer, så det blir helt nye moderne skulpturer. Dette har hun tatt patent på og kaller det «retRÅ». Vi har begynt å jobbe en del sammen og kaller oss for «Mutable art». Mutable betyr foranderlig på latin. Det er rett og slett fordi vi tar ting og gjør det på det nye måter, forklarer Evang. 

Turid Evang står bak ideen om Kunstfestivalen og har fått god drahjelp av kultursjef Cathrine Hagen. 

- Dette er et tilbud til publikum om å oppleve den mangfoldige kunsten som våre flotte Vålerkunstnere og gjester presenterer. Man blir også ledet gjennom flere fantastiske kommunale bygg i sentrum som man sjelden ellers besøker. Og ikke minst, skal det være en oppfordring til en liten spasertur i frisk luft mellom utstillingsstedene, sier Evang. 

egen kunstauksjon

Kunststien skal være en arena for kunstnere til å vise frem seg og sin kunst, og få en mulighet til å selge sine arbeider. De fleste kunstnere vil ha arbeider til salgs.

- Dessuten ønsker vi med dette å sette Våler på kunstkartet, og har som mål at Våler skal bli en kunstkommune. Kunstauksjon blir et innslag med alvor og skjemt, lørdag ettermiddag. Der kan publikum gjøre røverkjøp på kunst. Det blir arbeider av kunstnerne som deltar på kunststien, sier Evang. 

Det blir også et eget litteraturhjørne under Kunstfestivalen. 

- Litteraturhjørnet som Vålerforfattere står for, blir også en del av festivalen. Her blir det salg av bøker og «litteratur-jam» både fredag og lørdag. Alle er hjertelig velkommen til å besøke festivalen og utforske stien. Det vil stå en stor rød prikk ved inngangen til utstillingene. Se etter røde prikker 17-19. august! oppfordrer Turid Evang.