• KULTIVERING: Mye gjedde og annen småfisk blir tatt ut av fiskevann på FInnskogen i disse dager.

Så fort isen går på de forskjellige fiskevann inne på Åsnes Finnskog, er fiskeutvalget i gang med å sette ut kuper. Disse blir tømt med jevne mellomrom, og det er mange kilo med småfisk og gjedde som blir tatt ut. 

- Gjennom ÅJFF har vi holdt i 5 år nå, men jeg personlig har holdt på i et vann i 10 år. Dette vannet ligger ved hytta mi og grunnen er enkelt sagt at det er artigere å fiske når du får noe som er større enn duppen! Der er det nå mye fin abbor på 25-30 centimeter og det finnes mange halvkilos fisker, så det har absolutt gitt resultater etter mange år med jobb, sier Terje Husebæk. 

4 forskjellige vann får hjelp i år

I vår holder fiskeutvalget på i 4 forskjellige vann på Åsnes Finnskog. 

- Ja, vi holder på i Gransjøen, Storabbortjernet og 2 foreløpig «navnløse» vann. Vi går ut med navn på disse etter hvert. Det er viktig med en god plan før du starter med kultivering i et vann, og det viser seg at du må holde på i minst 5 år før det har noen effekt. Det er flere av oss som holder på, og en person har ansvaret for hvert sitt vann i utgangspunktet. I Våler bruker de også storruser, og det skal vi nok etter hvert også, forklarer Husebæk. 

Selv om de nå tar ut småfisk i en del vann, er ikke det ensbetydende med at de også skal sette ut fisk i de samme vannene. 

- Nei det er det ikke, men i Storabbortjernet skal vi gjøre begge deler. Der er det både abbor og ørret, og vi ønsker at abboren skal bli større og ørreten skal trives bedre. Der er det heller ikke gjedde, som jeg har hørt om i alle fall. I utgangspunktet tar vi ut småfisk og gjedde, for at resterende fisk i vannet skal kunne vokse seg større, sier Husebæk. 

- har doblet antall solgte fiskekort

At jobben betaler seg i form av flere solgte fiskekort, er det ingen tvil om.

- Siden jeg ble med i fiskeutvalget, har antall solgte fiskekort blitt doblet! I fjor solgte vi fiskekort for rundt 60.000 kroner. Antallet er vanskelig å si, da det selges både årskort, døgnkort osv. Det er uansett snakk om flere hundre fiskekort i alle fall. Fiskekortene selges både til lokale fiskere, men det kommer flere og flere utenbygds fra også. Det selges fiskekort både til vann med og uten ørret, og så har du ikke minst Flisaelva som er et eldorado for mange. Flisaelva har både ørret og harr, ja egentlig mange forskjellig fiskeslag, smiler Husebæk. 

Utfordringen med Flisaelva er forskjell på vannstanden gjennom vår, sommer og høst. 

- «Hovedfartsåra» på Finnskogen er jo Flisaelva. Neste prosjekt for oss nå er å se hva vi kan gjøre for å få et mer stabilt vannspeil hele året. Vi vet jo hva som skal til, men vi må se hva vi får gjort med Halsjøen. I tillegg ser vi på gytebekkene langs Flisaelva, så i år blir det grusing og kanskje kalking i sidevassdragene, forklarer han. 

håper flere kan hjelpe til

Fiskeutvalget legger ned mye jobb og mange timer gjennom året og ønsker at flere kan bidra. 

- Er det noen som har lyst til å bidra og hjelpe til, er det bare å ta kontakt med meg. Vi trenger mange som kan bidra med ren muskelkraft og kunnskapen står vi for. Vi trenger flere som kan bidra til grusing og kalking, og da trenger vi folk med muskler og noen som ikke er redd for å bli blaut på beina. Det er god trening også, smiler Husebæk.