• KAN SPORES: Alle produktene som selges kan spores tilbake til hvor materialet kommer fra.

Kristin Telle Skaanes fra Åsnes og Guro Sundsbø Møllen studerte sammen i Barcelona, og ble fascinert av den urbane og kreative livsstilen i byen. De ønsket å utfordre de tradisjonelle nettbutikkene på å ta vare på klimaet, og startet derfor noia.shop. Her selges produsert av økologiske, nedbrytbare materialer, resirkulert avfall fra havet eller gjenbruk.

- I Barcelona hadde vi et fantastisk konsept hvor alle plagg skulle ha en historie. Du kunne bytte plagg gjennom vår butikk, og mente vi hadde en kjempeidé. Så lurte læreren vår på hvordan vi skulle tjene penger. Men så langt hadde vi ikke tenkt den gangen. Vi var jo bare opptatt av miljøet, smiler Telle Skaanes.

Sto på stand

Siden den gang har mye skjedd, og selv om nettbutikken må regnes som en hobby har de to utviklet konseptet videre. Under Høstfesten på Flisa i september sto Telle Skaanes på stand utenfor Flisa Spa. Her viste hun frem noen av produktene nettbutikken har.

- For eksempel har vi en veske som er laget ved hjelp av plast fra havet. Seilbåtene reiser ut og sorterer avfall på båten, og tar med plasten tilbake til en fabrikk som lager nye produkter. Den resirkulerte plasten kjennes litt ut som filt, sier Telle Skaanes.

Andre produkter i nettbutikken er for eksempel klokker, solbriller, t-skjorter og andre klesplagg. For alle produktene de selger gjennom nettbutikken er sporbare. Enten ved at de er laget av resirkulerte materiale, eller ved at de er produsert med bærekraftige kilder.

Nett beste løsning

Åsnes-jenta innrømmer at det kan være vanskelig å drive en nettbutikk med produkter folk gjerne vil ta og føle på.

- Men en nettbutikk er den beste løsningen vi har i forhold til våre muligheter. De som ikke er fornøyde med varene kan selvsagt returnere disse, sier hun.

Markedet er i førsteomgang nasjonalt, og de har ikke noe ønske om å satse utenfor landets grenser heller. Transport av varer gir nemlig også en uønsket klimaeffekt, og varene skal være så kortreiste som mulig. Det er heller ikke slik at du må stemme på Miljøpartiet De Grønne for å være kunde.

- Neida. Bærekraft for oss er det du kjøper det du liker og kommer til å bruke. Selvsagt kan du stemme på hva du vil, smiler Telle Skaanes.