Uløste drapsgåter, historier om etterforskning og politiarbeid, og ikke minst, historier om bøkene hans.

Krimforfatteren og den tidligere etterforskeren er årets store trekkplaster under Litteraturfestival i Grue, og i to dager i slutten av oktober hadde Jørn Lier Horst hatt krimtime med elevene ved Grue barne- og ungdomsskole.

Og det med stor suksess, forteller festivalsjef Helén Evenstad.

– Dette har virkelig fengslet elevene, og de har vært helt trollbundet. Hans måte å fortelle på har virkelig inspirert dem. En av elevene var helt i fyr og flamme etterpå, og fortalte at: «Nå skal jeg begynne å lese mer». Da sier jeg bare: Sak løst - mission completed.

For med en slik tilbakemelding mener Evenstad at man virkelig har nådd kjernen til hele festivalen, nemlig det å inspirere til å lese bøker.

– Det varmer hjertet mitt veldig! Det er dette vi jobber for, og det er så viktig å få unge til å finne den store lesergleden.

Elevene ved Grue barne- og ungdomsskole har i forbindelse med festivalen jobbet med Horst i hele høst. De har lest bøker, sett episoder av Wisting-serien og de har skrevet skumle tekster. Det er også laget en liten pop-up-politiutstilling på skolen for å skape interesse.

Litteraturfestivalen har også et eget program for barnehagene i Grue kommune. Nå er den 9.festivalen i rekka unngagjort, og blant annet har publikum fått med seg Oddvar Brå, poesi-slam, Hamsund-dag, Åsta Holth-foredrag og møte med blant annet bokdebutant og gruesokning Kine Jeanette Solberg.