Det er ikke akkurat unormalt at arrangementer kolliderer, ferskeste eksempel er Flisa AIL's høstkonsert og Kjellmyra's Spelloppmaker-fest på Idrettens hus i helga. Nå blir det også en ny kjedelig kollisjon til neste år, da både Solørmart'n og Kongsfesten 2017 arrangeres samme helg.

Kongsfesten skulle være et tillegg til Byfesten og Festningskonserten på Kongsvinger, men Festningskonserten ble nedlagt og det stod igjen et hull å fylle, forteller daglig leder i Kongsfesten, Stian Fossum:

- Kongsfesten startet som en idé jeg hadde om å arrangere en stor utekonsert på Kongsvinger, i tillegg til Byfesten og Festningskonserten. Festningkonserten ble etter hvert den gangen i året de mellom 20 og 60 møttes og traff gamle kjente, hadde vorspiel med klassekamerater, så det har blitt et sosialt høydepunkt kanskje vel så mye som et musikalsk. Med litt endringer, som mer praktisk lokasjon, og kanskje litt mer fokus på aktuell musikk og bredde, ønsket vi å videreføre dette, og startet Kongsfesten, forklarer Fossum. 

kollisjon med solørmart'n

Det blir jo en kollisjon med Solørmart'n neste år, hva tenker dere om det?

- Det har selvsagt vært et tema. Nå er det sånn at man har noen få helger som er aktuelle, og da må ting kollidere, men jeg håper det er midlertidig. I år ble det denne helga fordi helga før er det Tons of Rock i Halden som jeg også jobber med, og helga før det igjen er skolen fortsatt åpen, og ettersom vi bruker skolens område lar ikke det seg gjøre å kombinere. Helgene etter er i fellesferien, og det er for en uetablert festival en umulighet å benytte. MEN, her kommer også potensialet: Dersom vi klarer å vokse oss store nok, så vil en senere julidato være aktuell. For å kunne arrangere i juli, som for eksempel de store countryfestivalene gjør, så må man være et sted folk reiser TIL, i like stor grad som FRA. Så vi håper rett og slett å bli en destinasjon for festivalpublikumet, og med noen hundre tilreisende, såkalt konsertturister, så er det ingenting i veien for å flytte til en dato hvor ingen føler at vi er inne og konkurrerer om samme publikumet, sier Fossum.

Blir kollisjonen størst utfordring for dere i Kongsfesten eller Solørmart'n?

- Soleklart størst for oss. Jeg tror det skal enormt mye til å trekke solungen vekk fra Solørmart'n, så det har jeg ikke engang tenkt å bruke energi på. Men som nevnt, så håper jeg distriktet i fremtida skal ha så store og gode arrangement at dette ikke blir noe problem, sier Fossum.