• FØRSTE GANG: Flyver Jan Terje Midtlund har tidligere blitt forhindret av vær eller jobb for å komme på Fly-In gudstjenesten. Nå fikk han det til. Med var også Celine Skaseth (til venstre) og Reidun Tufteland.
  • FIKK FOR: Flypræsten, Thomas Midtsund, roser Jonas Pildahl for innsatsen med å brøyte isen. Jobben gjør han sammen med faren sin, Roger Pildahl.

Fly-In gudstjenestene på Vermundsjøen startet i sin tid opp da Thomas Midtsund bodde i Os i Østerdalen. Den gang kom han luftveien fra Røros, og det samme gjorde organisten som bodde på Tynset. Nå som Midtsund selv bor på Braskereidfoss går det langt raskere å kjøre til Åsnes Finnskog kirke, men mange kommer likevel med fly.

Lørdag var rundt 20 fly som landet på Vermundsjøen internasjonale flyplass, og i tillegg kom mange bilveien. Det gjorde at kirka var godt over halvfull.

- Det er i utgangspunktet en vanlig gudstjeneste med litt enkel liturgi. Vi bruker et litt mer flyaktig språk, sier Thomas Midtsund, godt kjent lokalt som «flypræsten».

Selv ser han på det nærmest som en tabbe å bruke bil til «sin egen» flygudstjeneste.

- Men det tar mye lenger tid å kjøre til flyplassen og fly hit, enn det gjør å bruke bil, smiler Midtsund.

Han vet kun om én tilsvarende gudstjeneste i verden, og den står han selv i bresjen for å arrangere på Elgå i Engerdal før påske. Dermed er gudstjenesten unik i sitt slag.

- Fly-In er et uttrykk som brukes på samme måte i flymiljøet som MC-treff. Men det finnes nok ingen andre gudstjenester i dette formatet i Norge, og kanskje ikke i verden, sier Midtsund.

Ingen rekord i år

Rekordåret var det 63 fly på isen, men lørdag var bare 20 på plass. Dårlig vær lørdag morgen må ta sin skyld for det. Én som imidlertid kom frem var Jan Terje Midtlund. Han kom luftveien fra Kjeller.

- Jeg har vært mye på Vermundsjøen, og har ofte besøkt Kafé Finnskog. Men dette er første gang jeg klarer å komme meg til Fly-In gudstjenesten. Tidligere har jeg enten jobbet eller det har vært dårlig vær, sier Midtlund, som har flydd siden 1972.

Før selve gudstjenesten startet kom Rita Sørlie utkledd som et fly, og sang en sang om Vermundsjøen flyplass.

- Morn, morn, Vermundsjøen her er jeg. Jeg er på veg fra Hukusjøen, og lander snart til kirkeklokkeklang, sang hun, som et utdrag fra et tidligere revynummer.

I gudstjenesten deltok også Tommy Michaelsen, Hege Cesilie Mobakk og Tom Håkon Smith. Kirketjener var Vidar Aasen, og alle ble roset av Dag Kjetil Øyna og Willy Ludvigsen fra MAF (Mission Aviation Fellowship). MAF samlet inn kollekt til sitt flyarbeid. De flyr ut bistand til isolerte mennesker som ellers ikke ville fått hjelp i vanskelig tilgjengelige områder i verden.

Viktig for velforeningen

Ute ved isen stor velforeningen for salg av kaffe, kaker, pølser og andre kioskvarer. For velforeningen har Fly-In gudstjenesten blitt viktig.

Bjørn Høklingen i Vermundsjøen velforening var storfornøyd med dagen på og ved isen.

- Vermundsjøen blir her virkelig satt på kartet. Samtidig får vi viktige inntekter til samfunnshuset med kiosksalget vårt her. En blir nesten litt rørt av dette, sier Høklingen.

Du hører mer fra Fly-In gudstjenesten på SolørRadioen mandag.