• FASCINERENDE DYR: Nina Bergerud er her i nærkontakt med dyrene. Alpakka er ikke kjæledyr, men er nysgjerrige dyr som må undersøke det aller meste.
  • SURI-ALPAKKA: Denne dama er den eneste av typen “suri”, det betyr at hun har annen type pels enn de andre.

Rolf og Nina Barbakken lever av og for alpakkaer. Nå har de 37 dyr på gården som produserer ull, og de avler også dyr for salg.

- Alpakkaen kommer fra Sør-Amerika og de har vært husdyr der i 6.000 år. De har aldri eksistert i vill tilstand, men er en fremavlet art. Det er først de siste 40 årene de har vært utenfor Sør-Amerika, og det er fortsatt Peru som er den store produsenten av alpakkaull, forklarer Rolf Barbakken. 

Knapper Alpakka startet, som navnet tilsier, opp i Nord-Odal, men har vært i Våler i siden 2012. 

- Vi trives veldig godt i Våler. Vi har fått en veldig god mottakelse her og vi har fått mye bedre plass. I Odalen hadde vi 12-13 mål, men her har vi over 80 mål til rådighet. Vi trives veldig godt og gården ligger veldig fint til, naboene hjelper til, og Landsbrukskontoret har også vært veldig behjelpelige, forteller Barbakken. 

Det er ikke snakk om kjøttproduksjon, selv om noen av de aller største oppdretterne i utlandet også holder på med det.

- Vi produserer ull og ting av ulla, og det er fra egne alpakkaer og bare naturlige farger, og er veldig flott å se på.  Vi har butikk på gården og vi har også nettbutikk, hvor vi selger våre egne produkter. Kom gjerne innom gårdsbutikken og se hva vi har, og ikke minst kjenne på alpakkafiber – rett fra dyret, sier Barbakken. 

Drar på tur med dyrene

Utpå våren reiser Barbakken og Bergerud nordover, med dyr som er solgte og tar det som «en tur» . 

- Vi har gjort dette før og trives veldig godt på tur, da tar vi med oss en henger full av dyr som er solgt og skal nordover og vi har også med en hingst som skal bedekke underveis. Vi kommer sikkert til å klippe noen dyr underveis, og hjelper andre oppdrettere med ting de trenger å få gjort. Vi overnatter med dyra utenfor hengeren, og de går på beite mens vi tar en pause på turen., sier Barbakken. 

De selger også dyr og bidrar til avl ellers.

- Vi selger livdyr, både hopper og hingster, og vallaker – vallaker til besøksgårder blant annet. Avlshingstene våre sørger også for bedekninger, forteller Barbakken.

Ekteparet har ingen planer om å flytte. 

- Her skal vi bli gamle og dø.  Planen er at vi skal bli her resten av livet, for vi trives veldig godt i Våler, smiler de. 

Knapper Alpakka ligger i Rud krets, for de som vil reise på besøk og se på de fascienerende dyrene.