De næringsdrivende i Våler merket godt at det var mange nye ansikter innom Vålbyen i fjor sommer. Sommeren 2017 ser ut til å bli minst like bra. Hos kirkekontoret i Våler har bestillingene begynt å tikke inn.

- Det ble litt rolig etter jul, men nå kommer telefonene igjen. Pågangen er stor, og vi regner med at det blir like mye besøk i år som i fjor, sier kirkeverge Marit Helene Kilen.

I fjor støttet Våler kommune kirkene slik at de kunne ha bemanning gjennom hele sommeren. Kilen forteller at de skal søke om en tilsvarende støtte i år.

- Kirkevergene tar ingenting for sin guiding. Dette er ren skjær interesse og at de vil hjelpe. Men vi trenger en person som kan sitte i kirken hele sommeren, og det hadde blitt dyrt for oss å få til uten støtte fra kommunen, sier Kilen.

Årets guider er ikke på plass ennå, men Kilen håper at de som bidro i fjor vil være med i år også. Detaljplanleggingen av årets kirketurisme starter om ikke lenge.

- Yngve Astrup organiserte guidene i fjor, og gjorde en kjempejobb med det. Jeg håper han vil fortsette med dette for oss i år også, sier Kilen.

Nesten full kalender

Så populært er det å bruke nye Våler kirke at kirkekontoret nesten har utfordringer med å finne ledige datoer til de som ønsker å leie kirken.

- Det er selvsagt bra for oss. Det er gode inntekter gjennom utlån til konserter, og vi regner med at det blir en del fremover. Vi på kirkekontoret tar i mot henvendelser fortløpende og prøver å finne ledige datoer, sier Kilen.

Blant annet er det planer om å arrangere en solungopera i juli, Elverum Storband skal ha konsert 26. mars, det blir ny runde med Stille natt i desember og det blir en storslått orgelfestival i sommer for å nevne noe.

- Mange vil bruke kirken vår til konserter, og det blir mye av det i 2017. Så langt har vi ikke avvist noen av henvendelsene vi har fått, sier Kilen.