• GJEV PRIS: Det var ordfører Wenche Huser Sund som stod for utnevnelsen (Foto: Grue kommune).

Kjetil Skaslien er musiker, komponist og forfatter.

3 år gammel stabbet han over gruseveien på Svullrya til Forbruksforeningen (som var butikken den gangen). Der hadde faren orkesterøvelse. Det å sitte og lytte satte sitt preg. Allerede som 16-åring startet han å leve av musikken. Selvlært på trekkspillet med litt drahjelp fra faren Olav.

Populært instrument

Trekkspill var et populært instrument under oppveksten, men etterhvert som nye sjangere kom til ble konkurransen større. Trekkspillet ble ofte misbrukt og det fikk etterhvert et dårlig rykte. Dette har vært hans fanesak gjennom hele livet og han har jobbet hardt i alle år med å tale «trekkspillet sin sak». Han ønsker å formidle at dette er et svært anvendelig og fantastisk instrument dersom man bruker det riktig. Gammeldans og folkemusikk har han stor forkjærlighet for, men trekkspill kan brukes til så mye mer. Det at han har utfordret de fleste sjangere musikalsk, har gjort at han er blitt «godtatt» som musiker med sitt instrument i alle kretser. Han har vært mye brukt av Norges mest kjente artister og brukers fortsatt jevnlig.

Men Kjetil har ikke bare vært trekkspiller. Som ung fikk han sitt eget orkester, og der spilte han i tillegg både kontrabass og piano, og repertoaret bestod av både swing-jazz, gammeldans og viser. 
I militæret var han i Brigademusikken Nord hvor han spilte stortromme. Men allerede den gang ble han benyttet til større solistoppdrag, og han spilte blant annet «Sverd-dans» på trekkspill med 120 blåsere som akkompagnement på trappen foran Narvik Rådhus.
Han var ansatt som vikar i Senja menighet på 70-tallet, hvor han måtte sitte bak et forheng for å ikke vise frem trekkspillet sitt. Han var jo tross alt ansatt som organist!

Har opptrådt mye i radio og TV, både i inn-og utland. Han har spilt for de kongelige utallige ganger både offentlig og privat. Han har også spilt for Jimmy Carter og FNs genralsekretær Kofi Annan. Og var kapellmester i Gro Harlem Brundtlands regjeringscabaret. Turnert i Afrika med radio og Tv-opptak med militære voktere under militærkuppet.

Alle barna har musikalske evner

Kjetil Skaslien er pappa til 4 barn og 2 bonusbarn. Alle de 4 barna har musikalske evner, og en av de medvirket også i Barnas Grand Prix for flere år tilbake. Det er imidlertid Cesilie som har blitt med faren på den musikalske ferden. Hun ble som så mange andre barn «oppdaget» da hun som 3-åring sto foran speilet og sang noe som liknet engelsk med hårbørsten som mikrofon. Etterhvert har hun blitt en anerkjent artist. Etter at Cesilie fikk sitt første barn i godt voksen alder, valgte hun å si opp sin faste jobb for å jobbe med musikken på heltid. Dette har resultert i mange timer på veien sammen med faren, og i ekte og vakkert samspill på scenen.

Som 72-åring debuterte Kjetil som forfatter med romanen «DIDI DAM DEI». En bok han begynte med for ca. 25 år siden da hans yngste datter Marte kom til verden under dramatiske omstendigheter. Dette gjorde sterkt inntrykk og hendelsen ble skrevet ned og siden lagt i en skuff og glemt. Under en ryddeperiode ble notatene funnet, og han fant de så spennende at han jobbet videre med dem, og etter et år ble et ferdig manus levert til Trysil-forlaget som tente positivt på historien.

Hans yngste datter Marte som i dag er jurist, går som en rød tråd gjennom historien som utspinner seg fra hovedstaden til Finnskogen som er hans føde- og oppvekststed. Hans fetter Tore Hansen har illustrert boka. Tore er en meget anerkjent kunstner som er innkjøpt i de fleste ambassader, museer og til Det Kongelige slott. Kjetil har gitt ut to oppfølgere: «Tvillingene» og «Eremitten og Kannibalen».

Egen jubileumskonsert

Kjetil var med å starte Finnskogdagene i sin tid, som dessuten har egen republikk. Republikken fyller 50 år i 2019. Han er bosatt i Oslo, men har sitt landsted på den svenske siden av Finnskogen. Der har også to av hans døtre, Marte og Cesilie hytte. Der har Kjetil sitt lille «paradis», og trives nok aller best på gressklipperen, med hunder, barn og barnebarn rundt seg. Der får han inspirasjon til enda flere komposisjoner eller andre spennende prosjekter, som å tonesette forfatter Åsta Holth sine dikt, som igjen ble til en egen forestilling «Syng for meg heimbygds skoger»som høstet svært gode kritikker.

I disse dager jobber han med sin egen jubileumskonsert som skal fremføres på Grue Finnskog lørdag 13. juli. Han fyller 80 år, og det skal feires sammen med gode musikkvenner under nettopp, Finnskogdagene. Ellers er det nok musikk til åpningen av det nye museet på Svullrya, Skogfinsk Museum, som tar en del av hans oppmerksomhet nå om dagen.