• HARDT ARBEID: Siden 2012 har bensinstasjonen jevnt og trutt blitt fornyet og pusset opp.
  • PLANER: I 2018 er planene å bygge lager med kjøl- og fryserom, samt få inn en stittegruppe til kundene.

I desember 2011 kjøpte Kjersti Olaussen og den tidligere samboeren hennes bensinstasjonen YX på Braskereidfoss. 

– Vi vurderte lenge fram og tilbake om dette var noe å satse på. Tidligere eiere hadde gitt uttrykk for at det gikk greit, men at bensinstasjonen ikke var noen gullgruve, forteller Olaussen. 

Likevel så de potensialet og tok sjansen. Og siden den forrige eieren gikk konkurs, fikk de kjøpe til en gunstig pris. 

– Da vi tok over var stasjonen nedslitt og dyster, så vi startet øyeblikkelig med å endre inntrykket innvendig. Vaskebøtte, skureskrubb og malingsspann var en god start før åpningen, og venner og familie var med og stod på i hele desember måned, roser den daglige lederen.  

Taket over pumpene ble løftet, slik at lastebiler skulle få fri høyde. Det var en jobb som tok tre mann, pågangsmot og en truck. I tillegg ble sanitær pusset opp, og benk til kundene satt inn i lokalet. 

Den 12. januar i 2012 var de klare til å åpne dørene, og har siden dag én holdt åpent fra kl. 7.00 til 21.00. 

– De første tre-fire månedene var det kun oss to som jobbet på stasjonen, og i blant hjalp min mor til. Hun var en super støtte, forteller Olaussen. 

Senere ansatte de Mona, som snart har vært på YX Braskereidfoss gjennom tre drivere og i totalt 17 år.

– Noen måneder senere hadde vi offisiell åpning og ble mottatt med klemmer, blomster og fine ord. Bygda hadde sett at vi stod på selv og pusset opp. Jeg har alltid følt meg veldig godt tatt imot her, sier Olaussen, som opprinnelig er fra Hadeland, men har bodd i Braskereidfoss siden 2006. 

Alt av overskudd ble ført tilbake til bedriften, og de satset på å få stasjonen flott før de tok ut lønninger til seg selv. 

– 2012 gikk med et bedre overskudd enn forventet, men vi var begge blåmeiser og det er nok den eneste måten å få en sånn plass til å gå rundt på, ler hun. 

Og siden den gang har bensinstasjonen gått med overskudd hvert år, og det er nettopp den økonomiske stålkontrollen og det å gi penger tilbake til bedriften som Olaussen tror er nøkkelen til suksessen. 

Hun har vært alene om bensinstasjonen de tre siste årene, men vil rose den tidligere samboeren og medeieren for innsatsen hans på YX Braskereidfoss de første årene.

– Uten han hadde det ikke gått. Det var skremmende å gå fra hånd i hanske til å stå igjen alene, men bygda har støttet meg hele veien. De om lag tre årene jeg har drevet på her alene har gått bra, og nå er det altså seks år siden jeg startet her, smiler Olaussen. 

Hele veien siden oppstarten har hun fortsatt å utvide og pusse opp bensinstasjonen, og 2018 blir nok intet unntak. 

– Jeg satser på å bygge nytt lager med kjøl- og fryserom, i tillegg ønsker jeg å utvide med en sittegruppe for kundene. Vaskehallen er også noe jeg har et stort ønske om å gjøre noe med, og planen er å få satt bedre lys og nye lysere vegger i eksisterende hall, forteller hun.        

Per i dag er de seks ansatte på YX Braskereidfoss, og de lever i hovedsak av de faste og lojale kundene sine. 

– Det er de lokale kundene som bærer oss de stille månedene på vinteren. Om sommeren merker vi at det er flere biler på veien, og da er nok flere turister innom, sier den daglige lederen og eieren. 

Og etter seks år på stasjonen har hun ingen planer om å gi seg. 

– Jeg koser meg på jobb og trives med det jeg driver med hver dag, så her er det ingen planer om å kaste inn håndkle ennå, smiler Olaussen.